MonPlaneta
Les dones són més resilients als canvis del rellotge biològic que els homes

Les dones podrien ser més resilients que no pas els homes pel que fa als canvis del rellotge biològic. Això, si més no, és el que apunta un article publicat a ‘Science Translational Medicine’ que apunta a l’existència de diferències significatives en els efectes de l’alteració del cicle circadià, el rellotge de 24 hores que controla quan tormim, quan ens despertem i quan ens alimentem, entre altres coses, i que fan que la salut de les dones se’n ressenti menys.

Els ritmes de treball antinaturals poden tenir efectes greus

Dur un ritme de vida contrari al que és natural del nostre cos és, com apunten diversos estudis, un factor que augmenta el risc de diversos problemes de salut com ara l’hipertensió, l’hiperglucèmia i altres elements que es relacionen, per exemple, amb la probabilitat de patir accidents cardiovasculars. Els ritmes de treball, especialment en persones que fan torns de nit, són una de les causes més importants d’aquesta falta de sincronia, però podria ser que les dones en patissin menys les conseqüències.

Ratolí en un laboratori | UB
Ratolí en un laboratori | UB

Observacions sorprenents en ratolins

A la primera part de l’estudi, els investigadors van observar com afecten aquest tipus de canvis en ratolins mascles i femelles, manipulant el seu entorn per modificar el cicle del dia i de la nit com si fossin humans treballant en torns antinaturals. Curiosament, les femelles van resultar ser més resilients, fins i tot quan se les va sotmetre a l’estrès d’una dieta alta en greixos, i es van adaptar al ritme, mentre que per als mascles va ser més difícil, com es va poder comprovar amb la poca regularitat del temps que passaven corrent a les rodes de les seves gàbies.

A més d’això, els científics també van observar els efectes del trencament del cicle circadià en el funcionament d’alguns gens del fetge dels ratolins. Si bé el rellotge biològic central és al cervell, cadascun dels nostres òrgans en té un de propi, amb gens encarregats de seguir el ritme que els marca el ‘rellotge mestre’.

Reproducció d'un model molecular de rellotge cirdadià, amb les diverses parts que interactuen per mantenir el ritme del cos i activar l'expressió correcta dels gens | UC Santa Cruz
Reproducció d’un model molecular de rellotge cirdadià, amb les diverses parts que interactuen per mantenir el ritme del cos i activar l’expressió correcta dels gens | UC Santa Cruz

Aquí, tant en mascles com en femelles, els gens més importants van continuar actius fins i tot després del trencament del cicle son-vigília, i no obstant això els efectes es van notar en altres gens del fetge que segueixen un patró rítmic marcat pels primers i que són crucials per a un metabolisme sa. En els mascles, l’activitat rítmica es va trencar del tot mentre que, en les femelles, molts d’aquests gens veqan continuar treballant com si res.

Per acabar, l’estudi també va fixar-se en els canvis del microbioma intestinal dels ratolins, mostrant que, si en els mascles es va detectar un augment d’alguns bacteris més presents en persones amb diabetis, en les femelles els canvis eren molt menys importants. Així doncs, tot sembla apuntar que, si més no en els ratolins, les femelles són més resilients als canvis del ritme de vida que els mascles.

Oficina | Pxhere
Aquest estudi mostra, entre d’altres, els efectes dels torns de treball antinaturals en homes i dones | Pxhere

Unes dades comparables a les dels humans

Extrapolar els resultats als humans, però, no és senzill, ja que per començar els ratolins són nocturns. No obstant això, les observacions fetes en aquests animals poden apuntar a elements per investigar en les persones, i és per això que els investigadors van analitzar les dades de l’UK Biobank, una gran base de dades de salut britànica, fixant-se en la salut i la informació obtinguda de mé de 90.000 persones. Els resultats, sembla, deixen clar que als humans ens passa al mateix que als ratolins i que les diferències entre sexes són molt semblants.

Un descobriment com aquest no és només una curiositat, és clar, sinó que pot tenir implicacions importants per a tothom. Si bé ja fa anys que s’havien observat diferències en els efectes dels torns de nit entre homes i dones, especialment pel que fa a l’hipertensió i la diabetis, aquestes dades donen més informació útil per entendre què està passant exactament i ajudar, potser, a dissenyar torns de treball més saludables i a combatre els efectes negatius de la disrupció del cicle circadià.

Més notícies
El cicle del son pot resultar ser un agent important en el risc de patir càncer de pulmó | Piqsels
Troben una relació entre el trencament del cicle del son i el càncer
La disrupció del nostre rellotge biològic pot provocar el creixement de tumors
Pxhere
Examinen el rellotge biològic dels organismes vius en temps real
Un nou estudi observa com se sincronitza amb l'entorn per funcionar correctament
Les lesions del futbol femení poden tenir a veure amb la manca d'un equipament fet per a les necessitats de les dones | Steffen Prößdorf (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
L’equipament dissenyat per a homes posa en risc les futbolistes
Les botes i les pilotes no estan fetes per a elles i fan més fàcil que es lesionin
Tot i que l'estudi s'ha basat en la cocaïna, els seus resultats es poden aplicar a altres substàncies
El cicle circadià, el metabolisme i les addicions estan relacionats
Un nou estudi ha establert connexions importants que podrien ajudar-nos a comprendre el nostre cos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa