MonPlaneta
El cicle circadià, el metabolisme i les addicions estan relacionats
  • CA

Un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Califòrnia – Irvine, als Estats Units, ha establert algunes relacions importants entre el cicle circadià, el metabolisme i les addiccions en els humans. Més enllà del que se sabia fins ara pel que fa a l’abús de substàncies, que s’ha centrat en el seu impacte al cervell, aquest nou treball posa de manifest que hi ha una connexió entre algunes neurones i els òrgans perifèrics i ens podria ajudar a entendre millor el nostre cos.

Els resultats de la investigació, publicats a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, permeten veure una relació entre els problemes d’abús de drogues i les disfuncions metabòliques. A l’estudi, es va estudiar com la disrupció de les funcions normals de les neurones tenen un afecte en l’activitat metabòlica i poden dur el cos a un estat alterat diferent a l’homeostasi, és a dir, a l’equilibri, i contribuir als comportaments de cerca de drogues observats en persones amb aquest tipus de problemes.

Cocaïna | Pxfuel
El consum de drogues pot trencar el cicle circadià i el metabolisme i augmentar la cerca compulsiva de satisfacció | Pxfuel

El punt que hi relaciona tot és l’expressió d’un receptor de la dopamina D2 (D2R) a les neurones de projecció espinal. Observant els fetges de ratolins amb una deficiència de l’expressió aquest receptor, els investigadors van veure canvis profunds en el seu cicle circadià i, a més, van comprovar que l’activació dels circuits de la dopamina en casos de consum de grans quantitats de cocaïna reprograma tot aquest ritme, que dura unes 24 hores i determina els processos bioquímics, fisiològics i de comportament en cada moment del dia.

El D2R és un elmeent clau per regular la primera resposta als efectes cel·lulars i de recompensa de la cocaïna. L’estudi, doncs, conclou que els canvis que es produeixen modifiquen la fisiologia del fetge i que aquesta desregulació podria causar una alteració de l’equilibri i tenir un paper important en l’ús continuat de drogues.

Ratoli de laboratori
Tot i que l’estudi s’ha fet amb ratolins, els seus resultats són aplicables als humans

Un equilibri complicat

El cicle circadià està molt relacionat amb el metabolisme i depèn de moltes interaccions complexes entre els òrgans per mantenir el seu ritme. Diverses causes genètiques o ambientals poden trencar aquesta comunicació i alterar-lo. En el cas de l’abús del consum de drogues, els canvis en els receptors de la dopamina, i la reprogramació de l’expressió genètica i del metabolisme en el sistema de recompensa. El D2R és molt important a l’hora de regular les activitats metabòliques del fetge durant el dia, i les drogues que augmenten la dopamina, com la cocaïna, trenquen el cicle.

Aquest descobriment ha permès veure una comunicació directa entre algunes neurones del cervell i el metabolisme del fetge, a més de l’associació entre l’abús de substàncies i alguns dèficits sistèmics. La recompensa del consum de moltes drogues es relaciona amb la seva capacitat d’augmentar els nivells de dopamina a les zones del cervell que controlen les emocions i el plaer. A més, però, també modifiquen la plasticitat de les neurones i inicien el procés de l’addició que fan que el consumidor torni a prendre’n una vegada i una altra malgrat les conseqüències.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa