La detecció d’una soca altament resistent del bacteri causant de la gonorrea als Estats Units ha posat en alerta les autoritats sanitàries del país. Fa pocs dies, el Departament de Salut Pública de l’estat de Massachusetts va anunciar que aquesta variant del ‘Neisseria gonorrhoeae’ havia estat identificada en dues persones sense relació entre elles i va advertir que el patogen s’està tornant cada cop menys sensible als antibiòtics.
Per bé que tots dos casos van ser curats amb dosis altes de ceftriaxona, el fet que hi siguin menys susceptibles ha fet saltar les alarmes. Fa anys que arreu del món, inclosa Catalunya, les xifres d’infeccions estan pujant, i les dades globals de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) indiquen que el bacteri és cada cop més resistent a tots els antibiòtics que es fan servir per combatre’l.

Una malaltia de transmissió sexual en expansió
La gonorrea és una malaltia de transmissió sexual que al principi és asimptomàtica en moltes persones, mentre que en d’altres els símptomes són lleus i es pot confondre amb una infecció per fongs o una infecció d’orina. Amb el temps, però, pot acabar causant inflamació de la pelvis, dolor molt intens i problemes de fertilitat.
D’entre els 68 països que aporten dades sobre la malaltia, a 21 d’ells, inclòs l’estat espanyol, s’havien detectat soques resistents a la ceftriaxona, un 31% d’ells. Pel que fa a la resistència a antibiòtics alternatius com l’azitromicina, un 84% dels països tenen soques resistents en circulació i, pel que fa a la cefixima, en tenen un 47%. Finalment, a la ciprofloxacina, un antibiòtic que ha estat abandonat precisament a causa del desenvolupament de resistència, hi ha soques resistents a tots els països participants.

Un problema creixent i que pot arribar a ser molt greu
Així doncs, com afirmava l’OMS el 2021, sense nous tractaments, “hi haurà persones amb infeccions per gonorrea que seran difícils de tractar i curar”. De fet, l’any següent l’organització ja va afirmar que cada cop hi ha més informes de tractaments fallits contra la malaltia, que durant els darrers 10 anys s’han detectat a Austràlia, França, el Japó, Eslovènia i el Regne Unit. Tenint en compte que només el 2020 es van diagnosticar 82,4 milions de casos nous al món, el problema podria convertir-se en molt greu en molt poc temps.