MonPlaneta
Una nova teràpia de rejoveniment reverteix el pas del temps en ratolins
  • CA

Un equip d’investigació de l’Institut Salk d’Estudis Biològics i l’empresa de biotecnologia Genentech ha presentat una teràpia de rejoveniment que, si més no en ratolins, ha aconseguit revertir el pas del temps i tornar parcialment les seves cèl·lules a un estadi més jove. Les proves, fetes amb animals de mitjana i avançada edat, podrien repetir-se al llarg de tot el cicle vital i, segurament, alentir tant l’envelliment com els problemes associats.

Tot i que és molt lluny de suposar un “elixir de l’eterna joventut”, aquesta tècnica podria ser molt útil en per tractar algunes malalties, així com la regeneració de teixits i fins i tot les funcions i la resistència de les cèl·lules del cervell en cas de neurodegeneració. L’envelliment, és clar, no efecta només l’aparença externa sinó també la química interna de les cèl·lules, que va canviant amb el temps.

Ratoli de laboratori | Pxhere
Els experiments han aconseguit rejovenir visiblement dos grups de ratolins de laboratori | Pxhere

Una barreja de molècules reprogramadores anomenades “factors de Yamanaka” poden posar a zero aquest rellotge i fer que les cèl·lules funcionin com al principi. De fet, és així com s’aconsegueix que cèl·lules adultes es tornin a convertir en cèl·lules mare. Els desenvolupadors d’aquesta teràpia, però, expliquen a ‘Nature Aging’ com han aconseguit fer servir aquest coneixement per provar noves teràpies de regeneració cel·lular.

Uns resultats espectaculars

Els ratolins, en tres grups, van ser tractats amb dosis regulars dels factors de Yamanaka entre els 15 i els 22 mesos (50-70 anys humans), entre els 12 i els 22 mesos (35-70 anys humans) o només als 25 mesos (80 anys humans). En comparació amb el grup de control, no només no es van observar alteracions de la sang ni neurològics sinó que, a més, cap d’ells va desenvolupar cap càncer. A més, es veien visiblement més joves, una millora que no només afectava la seva pell sinó, també, els seus ronyons.

Per si això fos poc, les seves cèl·lules cutànies tenien més capacitat de proliferar i menys de formar cicatrius permanents, i les molècules metabòliques de la seva sang no mostraven cap dels signes normals d’envelliment. Tot plegat, però, es va observar en els animals tractats durant set o deu mesos, no en els que van rebre la teràpia només durant un mes. Així, sembla que aquest mètode no només atura l’envelliment, sinó que rejoveneix.

Les properes passes d’aquesta recerca seran veure quines molècules i gens canvien amb un tractament a llarg termini amb els factors de Yamanaka, a més de trobar altres formes d’administració. Si han aconseguit fer ratolins vells més resilients a l’estrès, les lesions i les malalties, podria ser que, al final del camí, hi hagi la mateixa possibilitat en humans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa