MonPlaneta
Creen un test per detectar l’Alzheimer amb només una anàlisi de sang
  • CA

Un equip d’investigadors japonesos ha creat un test capaç de detectar l’acumulació de proteïna beta amiloide al cervell amb només una anàlisi de sang i, a través d’això, diagnosticar la malaltia d’Alzheimer. El mètode, tal com expliquen en un article publicat a la revissta ‘Alzheimer’s Research & Therapy’ es basa en la identificació de biomarcadors d’aquesta acumulació de proteïna, una característica de la malaltia que, fins fa poc, es pensava que n’era la causa.

L’únic diagnòstic definitiu és a l’autòpsia

L’Alzheimer es caracteritza per una pèrdua progressiva de neurones i sinapsis al cervell. Habitualment, aquesta malaltia neurodegenerativa afecta persones de més de 65 anys, i fins ara no s’havia trobat cap manera d’aturar-lo o curar-lo, tot i que darrerament es podria haver trobat un candidat prometedor.

La proteïna beta amiloide no només és responsable de l'Alzheimer sinó que, a més, ajuda els càncers de pell a instal·lar-se al cervell | NIH
La presència de plaques de proteïna beta amiloide al cervell és una característica de l’Alzheimer, per bé que sembla que no n’és la causa | NIH

Així doncs, és un problema important pels països amb poblacions cada cop més envellides, com la majoria de les occidentals. La detecció primerenca és un factor que pot ser molt rellevant, i justament hi ha poques formes de diagnosticar la malaltia. De fet, l’únic diagnòstic definitiu es pot aconseguir examinant directament el cervell, cosa que només es pot fer en una autòpsia.

Una tecnologia amb moltes possibilitats

És per això que els investigadors han trobat la manera d’identificar biomarcadors de l’acumulació de plaques de proteïna beta amiloide al cervell, que malgrat els darrers descobriments continuen sent un indici clar de la malaltia. En els assaigs en ratolins els resultats van ser satisfactoris i, a dia d’avui, s’estan fent proves per confirmar la seva eficàcia en humans.

La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
La malaltia d’Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d’edat avançada | Pixabay

La tecnologia emprada, altament sensible, només necessita una mostra de sang petita per detectar algunes molècules específiques de la superfície de les cèl·lules que han estat identificades com a marcadors de la presència de nivells alts de proteïna beta amiloide. A més d’això, però, també podria adaptar-se per diagnosticar un bon número de malalties diferents.

Més notícies
L'estudi ha permès descobrir elements interessants per millorar la comunicació amb les persones que pateixen Alzheimer | UPF
Els canvis en la parla milloren la comunicació amb els malalts d’Alzheimer
Un estudi dirigit per la UPF comprova el potencial de les variacions de la prosòdia dels cuidadors
La malaltia d'Alzheimer és un dels mals més estesos entre les persones d'edat avançada | Pixabay
Troben el gen que podria explicar per què l’Alzheimer afecta més les dones
Els homes són només un terç dels pacients d'aquesta malaltia neurodegenerativa
Escàner cerebral | iStock
Aconsegueixen predir l’aparició de l’Alzheimer amb un 100% de seguretat
Un model d'aprenentatge profund ha superat les tècniques emprades fins ara
Esbrinen per què un gen mutat protegeix algunes persones de l’Alzheimer
Una variant reforça el sistema immunològic del cervell, un descobriment sorprenent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa