MonPlaneta
La proteïna que causa l’Alzheimer accelera la metàstasi del càncer de pell
  • CA

La proteïna beta amiloide, que s’acumula al cervell dels pacients de la malaltia d’Alzheimer, també accelera la metàstasi del melanoma al cap. Segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Nova York, als Estats Units, les cèl·lules d’aquest càncer de pell, el més agressiu de tots, necessiten aquesta proteïna per sobreviure.

Implicacions importants

Aquest descobriment, publicat a la revista ‘Cancer Discovery’, és especialment important perquè els melanomes en estadi IV fan metàstasi al cervell en el 40% de pacients, la ràtio més alta entre els càncers comuns. De fet, les cèl·lules metastàtiques recuperades del cervell a qui el càncer s’ha estès al cap produeixen tres vegades més proteïna beta amiloide que les de càncers estesos a qualsevol altra part del cos.

A més, els investigadors també han observat que la proteïna segregada per les cèl·lules canceroses atura la resposta immunològica del cos que, si no fos així, les reconeixeria com a cossos estranys i les atacaria i destruïria. Així, segons sembla, la producció de beta amiloide fa que les defenses del cervell rebaixin el seu “estat d’alerta” i permetin que el càncer es reprodueixi.

Alguns medicaments provats per aturar l’Alzheimer podrien servir per frenar la metàstasi al cervell dels melanomes

Impedir que el càncer s’instal·li al cervell

Sabent això, els investigadors van provar un inhibidor de la secreció d’aquesta proteïna, anomenat LY2886721, en models de ratolins amb melanoma amb metàstasi al ervell, observant com la mida dels tumors cerebrals es reduïa a aproximadament un 50%. Així doncs, es podria haver trobat tant un mecanisme que permet a les metàstasis de melanoma sobreviure al cervell com una manera d’aturar-les.

Així doncs, els passos següents en aquesta investigació haurien de ser les proves en medicaments testats per reduir les acumulacions de proteïna beta amiloide en pacients amb Alzheimer, com ara anticossos que la destrueixen. Si bé no s’ha aconseguit esbrinar per què no funcionen a l’hora d’aturar el progrés de la malaltia, podria ser que servissin com a fàrmac preventiu en pacients amb melanoma, per impedir una metàstasi al cervell que sovint és fatal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa