MonPlaneta
Descobreixen un anticòs potentíssim contra el virus Zika
  • CA

Un equip d’investigadors de diverses universitats nord-americanes han anunciat, en un article a la revista ‘Cell’, el descobriment d’un anticòs potentíssim contra el virus Zika. Segons expliquen, aquest tipus d’anticòs aconsegueix, fins i tot en nivells baixíssims, neutralitzar el patogen i reduir la presència del virus a indetectable, si més no en els models preclínics estudiats fins ara.

Molt important pels efectes del virus en els fetus

Aquesta troballa pot ser molt important a l’hora de desenvolupar teràpies contra un virus que, tot i que en adults només té símptomes relativament lleus, en nadons pot causar defectes de naixement molt greus si passa d’una persona embarassada al seu fetus. Els científics han aconseguit aïllar una immunoglobulina M (IgM) ‘ultrapotent’, una proteïna que s’enganxa als virus, de la sang de dones embarassades infectades amb el virus Zika. En els experiments fets amb ratolins, aquest anticòs els protegia d’altres infeccions potencialment letals però, a més, destruïa el Zika fins al punt de fer-lo indetectable a la sang.

Anticossos al torrent sanguini | Pixabay
Anticossos al torrent sanguini | Pixabay

Una gran esperança en un moment crític

Durant els darrers anys, el virus Zika s’ha anat tornant una preocupació més i més grossa, no només per la seva circulació en nivells baixos a molts països tropicals sinó també per la possibilitat que, gràcies a la globalització i al canvi climàtic, es propagui per gran part del món a bord dels mosquits Aedes aegypti, que en són el vector. Com que no hi ha ni vacunes ni tractaments disponibles, aquest anticòs podria complir dues funcions essencials: reduir els nivell de Zika a la sang de les embarassades, d’una banda, i com a mesura preventiva per frenar el seu contagi en cas que es produeixi un brot.

Abans de tot això, però, caldrà provar si aquest tipus de teràpia és segura i quina efectivitat té tant en prevenir la transmissió del virus als fetus com també coma mesura preventiva. Així doncs, aquesta nova esperança encara trigarà una mica a poder convertir-se en realitat.

Més notícies
Exemplar de mosquit Aedes aegypti , transmissor del dengue | ACN
Els mosquits poden ensumar la presència d’alguns virus
Uns investigadors troben una manera de bloquejar aquesta olor i aturar la propagació de malalties
Les infeccions per dengue van caure molt significativament durant les restriccions per la pandèmia
Les mesures anti-Covid van evitar centenars de milers de casos de dengue
Les restriccions del 2020 van tenir efectes molt grans a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic, evitant més de 700.000 contagis
Els mosquits ensumen alguns compostos de la pell per venir cap a nosaltres i picar-nos | Cedida / Frankieleon
Descobreixen per què els mosquits piquen més a algunes persones
El secret sembla que és en els nivells d'àcids carboxílics que desprèn la seva pell i que els atreuen més
Els Aedes aegypti són transmissors de moltes malalties perilloses | Oxitec
Primers resultats de l’alliberament de mosquits transgènics als EUA
Els insectes modificats s'estan comportant com s'esperava però caldrà veure si efectivament poden reduir les poblacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa