MonPlaneta
Aconsegueixen predir l’aparició de l’Alzheimer amb un 100% de seguretat
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Tecnològica de Kaunas, a Lituània, ha dissenyat una manera de predir la possible aparició de l’Alzheimer a partir d’imatges del cervell amb una seguretat de més del 99%. Gràcies a un model informàtic d’aprenentatge profund, presentat a la revista ‘Diagnostics’, i a les imatges de ressonància magnètica de 138 pacients, els resultats han estat superiors als de cap altre mètode desenvolupat fins ara.

L’Alzheimer és la demència més freqüent en els humans, arribant a ser un 70% dels casos. Afecta uns 24 milions de persones arreu del món i, segons alguns càlculs, aquesta xifra es podria duplicar en només 20 anys. A més, i com que afecta principalment persones d’edat avançada, això el convertirà en un problema de primer ordre per a la sanitat pública. Diagnosticar aviat la malaltia fa que el tractament doni més bons resultats, i és en això que aquest nou sistema pot marcar la diferència.

Codi | Pikist
Codi | Pikist

Un dels símptomes que apareix més aviat és un petit declivi cognitiu que, per bé que més important que el que s’esperaria per l’edat de la persona, és inferior al que es considera una demència, En aquest estadi, una ressonància magnètica pot identificar les regions del cervell relacionades amb l’inici de l’Alzheimer, però seria un procés molt llarg i complex si no fos, és clar, per aquest model d’aprenentatge profund, que pot accelerar-lo molt.

Desenvolupat per investigadors lituans, es va modificar una xarxa neural per tal que classifiqués les imatges obtingudes del cervell de 139 persones en sis categories, de sanes a malaltia d’Alzheimer. El model va ser capaç d’identificar els trets característics de la malaltia i de cada estadi amb una confiança que en tots els casos era superior al 99,90%, unes xifres mai vistes fins ara. Si aquest model es convertís en un programa, podria analitzar les dades de la població vulnerable i notificar el personal sanitari si detectés algun signe d’inici d’Alzheimer per tal que el pacient se sotmetés a proves concretes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa