MonPlaneta
El consum de quinoa pot prevenir la diabetis tipus 2
  • CA

Consumir quinoa de manera habitual pot ajudar a prevenir l’aparició de la diabetis tipus 2. Segons un estudi publicat a la revista ‘Nutrients’ i liderat per Diana Díaz Rizzolo, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), aquest pseudocereal andí mitiga els pics de glucosa en sang després dels àpats, un benefici molt important en la prevenció d’aquesta malaltia.

Un aliment excepcional

De la quinoa ja se sabia que té un valor nutricional excepcional, amb molt contingut en vitamines del grup B i també vitamines E i C i minerals com el calci, el ferro i el magnesi. A més, és una bona font de carbohidrats complexos i de fibra i té una concentració alta de proteïnes amb tots els aminoàcids essencials que hem d’incorporar al cos mitjançant la dieta.

Possibles beneficis en la salut

Per tot plegat, es pensava que el seu consum podria ajudar en algunes malalties cardiovasculars i metabòliques, com ara la diabetis tipus 2, però no hi havia estudis científics sobre la matèria. Alguns estudis recents, però, havien observat que els polifenols de la quinoa podrien tenir un efecte positiu en la reducció de la glucosa en sang, i la diabetis tipus 2 es caracteritza, precisament per un augment després de menjar aliments rics en hidrats de carboni a causa de falta de producció o detecció de la insulina secretada pel pàncrees.

És per aixo que els investigadors van provar què passaria si se substituïen aliments rics en hidrats de carboni però que provoquen un augment ràpid de la glucosa en sang per quinoa i aliments basats en ella, especialment en persones amb un alt risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

L’alimentació és un element primordial en el desenvolupament de la diabetis tipus 2

La diabetis tipus 2, una malaltia en auge

La diabetis tipus 2 és una malaltia metabòlica, una de les principals causes de mort prematura al món i la seva prevalença va en augment. Cada any la desenvolupen una de cada deu persones i, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2019 va causar la mort d’1,5 milions de persones. Per sort, la malaltia va precedida d’un estat previ, la prediabetis, en què encara es pot prevenir, però, és que un 70% dels qui es troben en aquest estat desenvoluparan la malaltia i la proporció de conversió augmenta amb l’edat.

Així, la prediabetis i l’envelliment augmenten enormement el risc de patir-la, i és per això que els investigadors van voler mirar si amb la quinoa es podia evitar. Van reclutar persones de més de 65 anys amb prediabetis i, durant un mes, els van fer un seguiment de la glucosa en sang alhora que registraven què menjaven, obtenint una imatge clara de les oscil·lacions després de cada àpat.

Al cap d’un mes, els hidrats de carboni complexos –cereals, llegums, tubercles i pasta– van ser substituïts per quinoa i productes derivats. Durant 30 dies mes, els investigadors van monitoritzar les fluctuacions dels nivells de glucosa en sang dels voluntaris, observant que els pics eren inferiors. Un element clau perquè aquests pics de glucèmia són, precisament, determinants en l’evolució de la diabetis tipus 2.

Beneficis, també, per a la salut cardiovascular

A més, l’estudi també ha determinat que el consum de quinoa ajuda a controlar el nivell de lípids en sang, raó per la qual consideren que pot ser útil per a la hipercolesterolèmia i altres factors relacionats amb el risc cardíac, gràcies al seu contingut elevat en greixos saturats, antioxidants i polifenols a més de betaïna, un compost que pot controlar els nivells d’homocisteïna i evitar l’aparició de malalties coronàries.

Més notícies
La nostra alimentació podria estar molt més influenciada pels gens del que ens imaginem
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
Com percebem els sabors és al nostre ADN i això influeix la dieta
Tot i que els tractaments són els mateixos independentment del sexe biològic, l'origen de la diabetis podria ser diferent en cada cas
Les causes de la diabetis de tipus 2 poden ser diferents en dones i homes
El descobriment podria ajudar a desenvolupar tractaments especialitzats
Sardines | Phxere
El consum regular de sardines prevé la diabetis tipus 2
El consum de sardina també millora altres paràmetres de salut, com la regulació del colesterol, la disminució dels triglicèrids i la reducció de la pressió arterial
Les cèl·lules mare del greix de les persones diabètiques poden promoure l'aparició de càncers | Pixabay
Troben noves explicacions a la relació entre la diabetis i el càncer
Un estudi liderat per investigadors catalans apunta al greix de les persones diabètiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa