MonPlaneta
Comencen els assaigs d’un possible antídot per a la radiació

Un projecte amb finançament del govern dels Estats Units ha anunciat que comença els assaigs del que podria ser un possible antídot per a la radiació. Aquest fàrmac, que ha estat anomenat HOPO 14-1, està pensat per eliminar la contaminació radioactiva que es produeix com a efecte d’armes i explosius que duen materials com ara l’urani.

Danys immediats i càncer a més llarg termini

L’exposició a la radiació pot danyar l’ADN, els teixits i els òrgans de les persones, produïnt efectes pràcticament immediats però també malalties com ara el càncer a més llarg termini. És per això que un medicament com aquest, administrat per via oral, podria ser molt útil a l’hora de limitar aquests efectes extremadament nocius.

Una cohort de 42 voluntaris provarà diverses dosis d’aquest medicament i els científics valoraran si té efectes secundaris de consideració. Si se’n comprovés tant l’efectivitat com la seguretat, però, podria ser una gran ajuda contra els danys potencials tant d’accidents nuclears com de possibles atacs terroristes o de l’ús bèl·lic de materials radioactius.

Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011  | naturalflow (CC)
Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011 | naturalflow (CC)

Un nou medicament disponible

Actualment de fet, ja hi ha dos fàrmacs injectables que es fan servir per tractar l’exposició al plutoni, l’americi o el curi. A més, també fa dècades que se sap que prendre pastilles de iode pot ser molt útil per protegir les persones si s’han alliberat isòtops radioactius d’aquest mateix element a l’entorn. És, per exemple, el que es va administrar el 1986, durant l’accident nuclear de la central de Txernòbil, a Ucraïna. Una altra pastilla, en aquest cas de blau de Prússia, també ajuda a mitigar la radiació del cesi i el tal·li.

Els participants seran seguits de molt a prop i s’espera que els resultats de l’assaig es coneguin es facin públics el 2024. Si són positius, el HOPO 14-1 podria ser una altra gran ajuda, en aquest cas per protegir també dels efectes de l’urani i el neptuni, a més del plutoni, l’americi i el curi.

Més notícies
Comptador Geiger

Descobert l’origen del núvol radioactiu que va sobrevolar Europa a finals de 2017

Va ser la fuga de material més important del món des de l'accident de Fukushima, tot i que va rebre molta menys atenció. Ara, un estudi que ha analitzat més de 1.300 mesures n'assenyala la causa.
:  - Mobile
Operaris treballant en el procés de descontaminació de la planta nuclear Fukushima Daiichi

El Japó abocarà al mar més d’un milió de tones d’aigua de Fukushima

L'operadora de la central afirma que els nivells de radiació compleixen la normativa del país
:  - Mobile

Troben restes de les explosions nuclears del segle XX a les profunditats dels oceans

El carboni radioactiu alliberat per les bombes atòmiques i d'hidrogen fins i tot ha acabat formant part dels teixits de crustacis que viuen a 11.000 metres sota el nivell del mar
:  - Mobile
Una llúdriga alimentant-se d'un peix mort a prop de Txernòbil

La Zona d’Exclusió de Txernòbil té una gran quantitat de vida salvatge

Un estudi sobre animals carronyaires demostra que malgrat l'accident de la central nuclear la vida es continua desenvolupant al voltant de Prípiat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa