MonPlaneta
El Japó abocarà al mar més d’un milió de tones d’aigua de Fukushima
  • CA

El Japó ha anunciat que enguany abocarà al mar més d’un milió de tones d’aigua provinent de la central nuclear de Fukushima. Segons informa la cadena britànica BBC, l’operadora de la central afirma que els nivells de radiació d’aquesta aigua compleixen la normativa del país en “la majoria de partícules radioactives” després d’haver estat tractada.

Una part del procés de desmentellament de la central

Així doncs, el desmantellament de la central nuclear, que l’any 2011 va patir el pitjor accident de la història d’ençà del de Txernòbil, el 1986, continua segons el que estava planejat, per bé que encara pot trigar quaranta anys més a completar-se. Com a part d’aquest procés, la planta cada dia produeix uns 100 metres cúbics d’aigua contaminada, una barreja d’aigües freàtiques, aigua de mar i l’aigua que es fa servir per refrigerar els reactors.

Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011 | naturalflow (CC)
Vista aèria de la central nuclear de Fukushima el març de 2011 | naturalflow (CC)

Aquesta aigua és filtrada i emmagatzemada però la capacitat dels contenidors, de més d’1,3 milions de metres cúbics, s’està esgotant. Segons el secretari general del gabinet del Japó, Hirokazu Matsuno, l’abocament de les aigües es farà durant la primavera o l’estiu d’enguany després que l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (IAEA) hagi fet un “informe complet”. De moment, l’organisme ja ha afirmat que la proposta japonesa sembla que compleix els estàndards de seguretat exigibles.

Els països propers estan preocupats

No obstant això, és clar, tant els països veïns com els pescadors de la prefectura de Fukushima tenen les seves reserves davant la idea que més d’un milió de tones d’aigua descontaminada siguin abocats al mar. Un dels principals problemes és que, per bé que l’aigua ha estat filtrada per eliminar la majoria d’isòtops radioactius, els nivells de triti continuen per sobre dels nivells que estableix la normativa japonesa. El triti, però, que és molt difícil d’eliminar de l’aigua, només és perillós per als humans en dosis molt altes.

Central nuclear de Fukushima | Europa Press
La central nuclear de Fukushima està sent descontaminada i desmantellada, en un procés que durarà molts anys | Europa Press

El Fòrum de les Illes del Pacífic ha estat una de les organitzacions que ha criticat el Japó pel que consideren una manca de transparència en aquesta operació. El seu secretari general, Henry Puna, ha recordat en declaracions al portal ‘Stuff’ que “els pobles el Pacífic són costaners i l’oceà continua sent una part integral de la seva subsistència”. No obstant això, i que el Japó es va comprometre a donar accés a tots els informes científics i a permetre que fossin revisats independentment abans de fer cap abocament, Puna afirma que el país “no ha estat cooperant”.

Més notícies
Comptador Geiger
Descobert l’origen del núvol radioactiu que va sobrevolar Europa a finals de 2017
Va ser la fuga de material més important del món des de l'accident de Fukushima, tot i que va rebre molta menys atenció. Ara, un estudi que ha analitzat més de 1.300 mesures n'assenyala la causa.
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, abans de la invasió russa | Wikimedia Commons
Quin perill suposa l’assalt rus a la central nuclear de Zaporíjia?
L'ocupació de les instal·lacions d'aquest tipus més grans d'Europa ha posat en alerta tot el continent
Operaris treballant en el procés de descontaminació de la planta nuclear Fukushima Daiichi
Els evacuats de Fukushima se senten desemparats una dècada després del desastre
10 anys després de l'accident a la planta nuclear les ferides segueixen obertes entre els afectats
Prova nuclear Castle Bravo (1954)
Algunes parts de les Illes Marshall tenen nivells de radiació superiors als de Txernòbil
Les proves amb armes nuclears que els Estats Units hi van dur a terme entre 1946 i 1958 fan que hi hagi regions que suposen un perill enorme per a la salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa