MonPlaneta
La ciència explica com fer que un nadó que plora s’adormi
  • CA

La ciència ha trobat la manera de posar remei a una de les frustracions més grans dels pares de tot el món: quan aconsegueixen que el seu nadó deixi de plorar i s’adormi, el deixen al bressol… i immediatament es desperten i tornen a coençar a plorar. Un estudi, publicat fa poc a la revista ‘Current Biology’, explica quina és la manera de fer-ho.

Una tècnica força efectiva

Els responsables d’aquest estudi, que s’han basat en investigacions anteriors sobre com dur un nadó en braços li calma el ritme cardíac, van mirar de descobrir com aconseguir no només això sinó, també, que continuï dormint quan se’l deixi al bressol. El secret, sembla, és dur el nadó als braços durant uns cinc minuts, després seure durant entre 5 i 8 minuts més i, després, posar-lo al bressol. Si es fa així, segons l’estudi, els nadons no es desperten.

Un nadó rient | Pixabay
Un nadó rient | Pixabay

Una investigació en profunditat

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van monitoritzar el ritme cardíac de 21 nadons d’entre 0 i 7 setmanes que ploraven. També se’ls va enregistrar en vídeo, controlant el seu humor mentre les seves mare els passejaven per una habitació, seien mentre els sostenien i els deixaven al bressol. Així, es van poder observar les seves reaccions en diversos entorns, tant pel que fa al seu ritme cardíac com a la seva actitud, afegint dades científiques al que sovint es considera sentit comú i donant-hi una explicació.

El ritme cardíac dels nadons va baixar i van parar de plorar quan les seves mare els van agafar i els van passejar durant uns cinc minuts. Alguns d’ells fins i tot es van adormir, però els investigadors també van notar que els nadons responien als moviments dels pares, tant si estaven en un son profund com si no. Per exemple, si el progenitor es girava ràpidament mentre caminava o intentava deixar el nadó al bressol, el seu ritme cardíac s’accelerava.

Els nadons responen a les mares fins i tot quan dormen

Seure, doncs, és un bon estadi intermig entre caminar i deixar-los al llit. Gronxar-los a la falda durant com a mínim cinc minuts tendeix a alentir encara més el ritme cardíac i permet que continuïn dormint quan se’ls deixa al bressol. Tot i que hi ha molta recerca entre els nadons i les seves mares, no s’havia vist cap treball que mostrés com els infants responen al comportament de les seves mares fins i tot mentre dormen, un fet certament sorprenent.

Més notícies
Curtis Means poc després de néixer | Universitat d'Alabama a Birmingham
Nou rècord del nadó més prematur del món
Curtis Means va néixer a Alabama (EE.UU) a les 21 setmanes de gestació i un pes inferior al mig quilo
lactància materna
Els beneficis de la lactància materna en el sistema immunològic dels nadons
Un estudi recent també ha descobert, per sorpresa, que pot tenir inconvenients
Les primeres paraules que aprèn un nadó són molt semblants independentment del seu rerefons lingüístic i cultural | Pixabay
“Mama”, “això”, “allò”… les primeres paraules d’un nadó són iguals arreu
Independentment de la llengua i la cultura, el primer que s'aprèn són paraules que atreuen l'atenció dels qui en tenen cura
La construcció de la memòria és un procés complex i que sembla que no es desenvolupa plenament fins passats els primers anys de vida
Per què no recordem res dels primers anys de vida?
El coneixement científic sobre l'anomenada "amnèsia infantil" és limitat però inclou elements interessants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa