MonPlaneta
Els canvis en la menstruació després de les vacunes són de curta durada
  • CA

L’efecte les vacunes de la Covid-19 en el cicle menstrual ha estat alhora un dels que més ha preocupat a les afectades i un dels que ha estat menys examinat. Segons la doctora Victoria Male, una de les expertes més reconegudes del Regne Unit, hi pot haver canvis en el període però la tornada a la normalitat hauria de ser ràpida.

La doctora Male, de l’Imperial College de Londres, ha escrit un editorial a la revista ‘British Medical Journal’ on, citant estudis duts a terme als Estats Units i a Noruega, afirma que els resultats són “tranquil·litzadors” i culpa la desinformació de les preocupacions que s’han estès sobre, per exemple, si les vacunes poden contribuïr a la infertilitat, cosa de què diu que no hi ha cap prova.

Dues sanitàries rebent la injecció amb la vacuna de Pfizer contra la covid a la ciutat de Cremona, a la Llombardia
Dues sanitàries rebent la injecció amb la vacuna de Pfizer contra la covid a la ciutat de Cremona, a la Llombardia

La professora Male, que ensenya immunologia reproductiva a la citada universitat, explica que les 4.000 persones que van participar a l’estudi dut a terme als Estats Units van experimentar un retard mitjà de 12 hores després de la segona dosi de la vacuna però que, en el cas de la primera, no es van notar canvis significatius. En el cas d’haver rebut les dues dosis durant el mateix període, el retard podia arribar als dos dies.

El treball, però, també posa de manifest que una de cada deu participants va veure com el cicle menstrual es desplaçava més de vuit dies, cosa que pot ser l’origen de la preocupació lògica de moltes d’elles. Al cap de dos cicles, però, tot havia tornat a la normalitat.

D’altra banda, l’estudi fet a Noruega, amb més de 5.600 participants, és una bona mostra de la variabilitat natural de la menstruació: gairebé un 40% va notificar canvis fins i tot abans de la vacunació, amb el més habitual sent un sagnat mes abundant del normal.

Per tot això, la doctora Male afirma que “els canvis en el cicle menstrual tenen lloc després de la vacunació, però són petits en comparació amb les variacions naturals i es reverteixen ràpidament”.

Més notícies
Planta de marihuana i un pot d'oli de CBD | Pixabay
Un component de la marihuana, emprat per a la regla des de fa mil·lennis
Textos antics de la Xina, Egipte i Síria ja el recomanaven per les seves propietats analgèsiques i antiinflamatòries, i fins i tot la reina Victòria el feia servir
La investigadora Clara Lehenaff
Clara Lehenaff: “Com podem tractar dones trans si no en tenim ni idea?”
La investigadora encapçala un projecte per estudiar el microbioma vaginal de les dones trans, un camp pràcticament desconegut
Un mateix fàrmac pot tenir efectes oposats sobre la memòria segons el sexe
Investigadors de l'INc-UAB defensen que és un factor a tenir en compte a l'hora de dissenyar tractaments farmacològics
Teletreball | UPF
El teletreball té més efectes perjudicials en la salut de les dones
Així ho indica un estudi de la UPF-BSM que destaca l'estrès, la fatiga digital i la sensació de solitud que en resulten
Fundació Èpica | La Fura dels Baus
Ciència i arts escèniques contra els estereotips
Un estudi de la UB i l’IDIBELL mostra que la participació en un taller que combina formació científica i representació teatral redueix els prejudicis contra les malalties físiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa