L’efecte les vacunes de la Covid-19 en el cicle menstrual ha estat alhora un dels que més ha preocupat a les afectades i un dels que ha estat menys examinat. Segons la doctora Victoria Male, una de les expertes més reconegudes del Regne Unit, hi pot haver canvis en el període però la tornada a la normalitat hauria de ser ràpida.
La doctora Male, de l’Imperial College de Londres, ha escrit un editorial a la revista ‘British Medical Journal’ on, citant estudis duts a terme als Estats Units i a Noruega, afirma que els resultats són “tranquil·litzadors” i culpa la desinformació de les preocupacions que s’han estès sobre, per exemple, si les vacunes poden contribuïr a la infertilitat, cosa de què diu que no hi ha cap prova.

La professora Male, que ensenya immunologia reproductiva a la citada universitat, explica que les 4.000 persones que van participar a l’estudi dut a terme als Estats Units van experimentar un retard mitjà de 12 hores després de la segona dosi de la vacuna però que, en el cas de la primera, no es van notar canvis significatius. En el cas d’haver rebut les dues dosis durant el mateix període, el retard podia arribar als dos dies.
El treball, però, també posa de manifest que una de cada deu participants va veure com el cicle menstrual es desplaçava més de vuit dies, cosa que pot ser l’origen de la preocupació lògica de moltes d’elles. Al cap de dos cicles, però, tot havia tornat a la normalitat.

D’altra banda, l’estudi fet a Noruega, amb més de 5.600 participants, és una bona mostra de la variabilitat natural de la menstruació: gairebé un 40% va notificar canvis fins i tot abans de la vacunació, amb el més habitual sent un sagnat mes abundant del normal.
Per tot això, la doctora Male afirma que “els canvis en el cicle menstrual tenen lloc després de la vacunació, però són petits en comparació amb les variacions naturals i es reverteixen ràpidament”.