L’excés de connectivitat digital té més efectes perjudicials sobre les dones que teletreballen que no pas sobre els homes. Això, si més no, és el que indica el darrer estudi de l’Observatori de Lideratge en l’Empresa de la UPF School of Management, dirigit per Sílvia Cóppulo. Creuant dades d’una recerca anterior sobre la desconnexió digital, en aquest cas s’ha posat el focus en les dones, concretament en les que treballen a distància.
Els resultats del treball afirmen que el 71,4% de les dones que teletreballen asseguren que senten estrès i un 60,7% que pateixen fatiga digital arran de l’aplicació del teletreball. Els resultats en els homes, en canvi, són diferents: només un 58,1% addueix estrès i un 46,3%, fatiga. Segons Cóppulo, com que “la mostra de l’enquesta és paritària”, es pot concloure que “connectivitat digital, salut i teletreball estan íntimament relacionats amb el gènere”.

Pel que fa als aspectes emocionals, també sembla que hi hagi “posicionaments antagònics” pel que fa a la relació entre la connectivitat digital i la soledat, segons la directora de l’Observatori de Lideratge en l’Empresa de la UPF-BSM. La seva afirmació es basa en què les dones que treballen majoritàriament en remot consideren que tantes hores de connexió digital les fan sentir soles mentre que, en el cas dels homes, afirmen justament el contrari.
Per a Erola Palau Pinyana, investigadora del Departament d’Operacions, Tecnologia i Ciència, les dones “tenen més clar que una major connectivitat digital no comporta més productivitat”, per bé que també adverteix que la sobreconnexió resulta positiva per a la carrera professional de les dones. Totes dues coautores, a més, destaquen un fet interessant: en la majoria de casos els homes comanden els equips i tenen responsabilitats superiors.

Les dones “han de demostrar que la seva feina és d’igual valor que la dels homes i, per tant, es veuen empeses a la sobreconnexió”, explica Palau. Aquesta situació, conclou, les exposa a “elevats nivells d’estrès i fatiga laborals” que han de combinar amb la lluita per la conciliació.
Tanmateix, i com havia identificat l’estudi anterior, tant homes com dones atenen un 95% dels missatges de feina que reben fora del seu horari laboral. Així, com admet Palau, el teletreball, “assumit com una solució d’urgència”, ha aconseguit “desdibuixar els límits temporals i d’espai” de la feina. L’estudi, però, fa algunes recomanacions per redreçar la situació, com ara conscienciar de la necessitat de descansar i desconnectar, promoure polítiques que garanteixin la conciliació o arribar a acords entre treballadors i empresa pel que fa a la disponibilitat digital.