MonPlaneta
Un brot de febre de Marburg a Guinea Equatorial esdevé el pitjor en 10 anys

Les autoritats sanitàries de Guinea Equatorial estan mirant de controlar un brot de febre de Marburg que, de moment, ja s’ha convertit en el pitjor que hi ha hagut al món en els darrers 10 anys. El virus que causa la malaltia, un parent proper del virus d’Ebola, ja ha causat una desena de víctimes mortals, segons se sospita. El brot va ser confirmat el dilluns i l’Organització Mundial de la Salut mira de coordinar els esforços per frenar-ne la propagació.

El primer brot a Guinea Equatorial

És la primera vegada que Guinea Equatorial pateix un brot de febre de Marburg, una malaltia que es transmet a través dels fluids corporals i que té els símptomes típics d’una febre hemorràgica com l’Ebola i també una mortalitat altíssima. Segons sembla, el virus va començar a circular al país al mes de gener i no ha estat fins ara que se n’ha confirmat un cas i nou mes es consideren sospitosos. Pel que sembla, tots ells formen una sola cadena de transmissió, tot i que les autoritats no han pogut obtenir mostres per confirmar-ho.

El virus causant de la febre de Marburg | Microbe World (CC BY-NC-SA 2.0)
El virus causant de la febre de Marburg | Microbe World (CC BY-NC-SA 2.0)

En aquests moments, segons dades oficials, hi ha 16 persones amb símptomes que es sospita que han estat infectades i s’estan seguint 21 contactes més. Aquest abast relativament petit, però, ja es considera altament perillós. Els brots de Marburg són provocats pel salt del virus d’animals –probablement ratpenats– a humans, però el contagi entre humans és més rar.

Una situació molt més greu que les anteriors

De fet, només hi ha hagut 15 brots des de 1967 i la majoria s’han mantingut per sota dels deu casos. Els darrers 10 anys n’hi ha hagut a Ghana i Guinea i dos a Uganda, però en tots ells els casos havien estat menys de cinc i el número de morts només va arribar a tres. Aquest brot, doncs, és molt més greu, especialment tenint en compte que no hi ha vacunes ni antivirals per a la malaltia i que l’única manera de frenar-la és amb mesures de contenció –quarantenes, seguiment de contactes– abans no hi hagi massa infectats.

La lluita contra l'Ebola pot avançar molt gràcies a les vacunes | UNICEF
Les mesures que es poden prendre contra el virus de Marburg consisteixen essencialment a frenar-ne la propagació | UNICEF

Si això no s’aconsegueix, les conseqüències poden ser extremadament greus. A la República Democràtica del Congo, entre 1998 i l’any 200, un brot que va començar amb nou miners del nord del país va acabar causant 154 casos confirmats, dels quals 128 (83%) van morir. Entre 2004 i 2005, d’altra banda, un brot a Angola va causar 252 casos, 227 dels quals, un 90%, van morir.

Es tem que la malaltia hagi creuat al Camerún

Cal evitar com sigui, doncs, que Guinea Equatorial acabi patint un brot com aquest. A més, el fet que la regió on s’ha produït faci frontera amb el Camerún i amb Gabon fa crèixer el risc que la malaltia salti de país i es faci molt més greu. De fet, dimarts mateix les autoritats del Camerún van informar que havien detectat dos possibles casos a un poble fronterer. Ràpidament se’n van identificar 42 contactes. L’OMS està treballant per confirmar que els dos casos són de febre de Marburg i, si és així, ajudar el país a prendre immediatament totes les mesures de contenció possibles.

Més notícies
Formació de personal davant el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d'arxiu)
El nou brot d’Ebola podria ser provocat per un pacient infectat fa 5 anys
Guinea reviu el malson de l'epidèmia que va arrasar el país entre 2013 i 2016 i que ara costat la vida a almenys 18 persones
El VIH fixat sobre un limfòcit | Wikimedia Commons
Un gen de micos i ratolins pot ajudar a eliminar el VIH i l’Ebola
Les teràpies desenvolupades a partir d'aquest descobriment podrien ajudar milions de persones
Formació de personal davant el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo (foto d'arxiu)
El brot d’Ebola a Uganda continua creixent i s’escampa per la capital
Les xifres oficials parlen de 109 casos confirmats i 30 víctimes mortals
La lluita contra l'Ebola és un dels molts reptes a què s'enfronten els països africans | UE
Les vacunes contra l’Ebola donen bons resultats en adults i en infants
Els assaigs s'han fet a Guinea, Libèria, Sierra Leone i Mali per trobar la millor estratègia d'administració

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa