Les autoritats sanitàries de Guinea Equatorial estan mirant de controlar un brot de febre de Marburg que, de moment, ja s’ha convertit en el pitjor que hi ha hagut al món en els darrers 10 anys. El virus que causa la malaltia, un parent proper del virus d’Ebola, ja ha causat una desena de víctimes mortals, segons se sospita. El brot va ser confirmat el dilluns i l’Organització Mundial de la Salut mira de coordinar els esforços per frenar-ne la propagació.
El primer brot a Guinea Equatorial
És la primera vegada que Guinea Equatorial pateix un brot de febre de Marburg, una malaltia que es transmet a través dels fluids corporals i que té els símptomes típics d’una febre hemorràgica com l’Ebola i també una mortalitat altíssima. Segons sembla, el virus va començar a circular al país al mes de gener i no ha estat fins ara que se n’ha confirmat un cas i nou mes es consideren sospitosos. Pel que sembla, tots ells formen una sola cadena de transmissió, tot i que les autoritats no han pogut obtenir mostres per confirmar-ho.

En aquests moments, segons dades oficials, hi ha 16 persones amb símptomes que es sospita que han estat infectades i s’estan seguint 21 contactes més. Aquest abast relativament petit, però, ja es considera altament perillós. Els brots de Marburg són provocats pel salt del virus d’animals –probablement ratpenats– a humans, però el contagi entre humans és més rar.
Una situació molt més greu que les anteriors
De fet, només hi ha hagut 15 brots des de 1967 i la majoria s’han mantingut per sota dels deu casos. Els darrers 10 anys n’hi ha hagut a Ghana i Guinea i dos a Uganda, però en tots ells els casos havien estat menys de cinc i el número de morts només va arribar a tres. Aquest brot, doncs, és molt més greu, especialment tenint en compte que no hi ha vacunes ni antivirals per a la malaltia i que l’única manera de frenar-la és amb mesures de contenció –quarantenes, seguiment de contactes– abans no hi hagi massa infectats.

Si això no s’aconsegueix, les conseqüències poden ser extremadament greus. A la República Democràtica del Congo, entre 1998 i l’any 200, un brot que va començar amb nou miners del nord del país va acabar causant 154 casos confirmats, dels quals 128 (83%) van morir. Entre 2004 i 2005, d’altra banda, un brot a Angola va causar 252 casos, 227 dels quals, un 90%, van morir.
Es tem que la malaltia hagi creuat al Camerún
Cal evitar com sigui, doncs, que Guinea Equatorial acabi patint un brot com aquest. A més, el fet que la regió on s’ha produït faci frontera amb el Camerún i amb Gabon fa crèixer el risc que la malaltia salti de país i es faci molt més greu. De fet, dimarts mateix les autoritats del Camerún van informar que havien detectat dos possibles casos a un poble fronterer. Ràpidament se’n van identificar 42 contactes. L’OMS està treballant per confirmar que els dos casos són de febre de Marburg i, si és així, ajudar el país a prendre immediatament totes les mesures de contenció possibles.