MonPlaneta
El bacteri de la lepra pot tenir el secret de la regeneració del cos humà
  • CA

El bacteri que causa la lepra, una malaltia coneguda i temuda des de l’Antiguitat, podria tenir el secret de la generació de teixits en humans. Segons un article publicat a ‘Cell Reports Medicine’ i elaborat per investigadors de la Universitat d’Edimburg (Escòcia), un experiment amb animals ha demostrat que el patogen pot duplicar la mida del fetge estimulant el creixement sa de l’organ.

Una malaltia temuda al llarg de la història

La lepra és una afecció que normalment afecta els nervis, la pell i els ulls, amb uns símptomes molt visibles que han fet que, al llarg de la història, els qui la patien fossin marginats. No obstant això, el bacteri que la causa, el Mycobacterium leprae, té altres propietats sorprenents i que podrien canviar el curs de la medicina. Per bé que normalment les fa servir per tenir més teixits per infectar, aquesta mena d'”alquímia biològica”, com ha estat definida, pot obrir la porta a tot un nou camp per explorar.

Una capacitat sorprenent

Aquesta capacitat consisteix, essencialment, a convertir un teixit del cos en un altre, i ha estat explorat fent servir un altre animal que també és susceptible a la malaltia, com són els armadillos. Gràcies a això, es va poder veure com la infecció pren el control dels fetges d’aquests animals i, a través d’un ‘pirateig’ controlat, el reprograma per fer-ne el que vol.

Sorprenentment, els organs dels animals emprats a l’estudi va duplicar la seva mida, però no d’una manera defectuosa, o fins i tot cancerosa, sinó amb teixit sa i funcional, amb totes les característiques d’un fetge normal. Uns resultats que van fascinar els investigadors perquè, a dia d’avui, no hi ha cap teràpia creada per humans que pugui obtenir resultats ni remotament semblants.

Entre els animals comissats a Tailàndia hi havia aquests dos armadillos | Departament de Parcs Nacionals i Conservació de Flora i Fauna
Els experiments amb armadillos han donat resultats sorprenents | Departament de Parcs Nacionals i Conservació de Flora i Fauna

Un gran ventall de possibilitats

A nivell metabòlic, les cèl·lules hepàtiques adultes poden dur a terme centenars de tasques diferents al cos. En aquest cas, a més, el bacteri els fa tornar a una fase anterior, on es poden multiplicar molt ràpidament abans de madurar, tornant-les, a nivell genètic, pràcticament al nivell de cèl·lules fetals.

La manera com els bacteris aconsegueixen aquest fet extraordinari continua sent desconegut. Tot i que hi ha estudis que demostren que es pot fer anar enrere el rellotge cel·lular fins al punt de poder canviar la seva funció, això fa córrer el risc que es tornin canceroses. En el cas de la lepra, en canvi, això no passa.

Amb una injecció cada dues setmanes durant 18 mesos, els assaigs d'un nou medicament han mostrat que es pot aturar el deteriorament cognitiu associat a l'Alzheimer | British Columbia Institute of Technology
Algun dia una injecció cada cert temps podria arribar servir per regenerar teixits en humans | British Columbia Institute of Technology

És per aquesta raó que els investigadors volen mirar de dominar aquesta capacitat per regenerar el fetge de persones amb danys per diverses raons o, fins i tot, per revertir els que causa l’envelliment a qualsevol part del cos. Si fos possible, fins i tot es podria arribar a aconseguir que tot aquesta teràpia es convertís, simplement, en una injecció administrada cada certs mesos per aconseguir la regeneració de la part del cos desitjada.

No obstant això, els experiments només s’han fet en animals i, per tant, no se sap com reaccionaria una persona si se sotmetés a la mateixa prova. A més d’això, el fet que el bacteri de la lepra sigui el causant d’una malaltia tan greu fa que, abans de provar-ho, s’hagi de fer moltíssima més recerca.

Més notícies
Les hidres són uns animals aquàtics amb unes capacitats de regeneració increïbles | Proyecto Agua (Flickr CC BY-NC-SA 2.0)
Descobreixen com activen la regeneració de teixits les hidres
El mecanisme li permet recuperar apèndixs o òrgans en comptes de cicatritzar les ferides
El Centre Mèdic Teknon | Wikimedia Commons
Metges catalans aconsegueixen regenerar tendó per primera vegada al món
Es tracta d'un dels avenços més destacats de la Medicina Esportiva de les últimes dècades. Les dades mostren que el tractament és efectiu i beneficiarà especialment els esportistes
El peix zebra podria tenir la clau de la recuperació dels humans després de patir un infart
La regeneració del teixit cardíac d’un peix pot ajudar a desenvolupar una teràpia per a l’infart
La 'pime' catalana de biotecnologia ZeClinics i l'alemanya Taros Chemicals investiga el sistema cardíac del peix zebra per evitar els transplantaments de cor en humans
Una espècie del gènere Polycarpa | Wikimedia Commons
Descobreixen un animal que pot regenerar tots els seus òrgans fins i tot si se’l talla en tres
Ha estat trobat a la mar Roja i pertany al fílum dels cordats, com tots els vertebrats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa