MonPlaneta
Descobreixen un animal que pot regenerar tots els seus òrgans fins i tot si se’l talla en tres
  • CA

Un equip de científics de la Universitat de Tel Aviv (Israel) ha fet un descobriment extraordinari al golf d’Aqaba, al mar Roig: un animal que pot regenerar tots els seus òrgans fins i tot si se’l talla en tres trossos. Aquesta troballa, feta pública en un article a la revista ‘Frontiers in Cell and Developmental Biology’, és especialment sorprenent perquè l’espècie, un ascidi, forma part del fílum dels cordats, que inclou tots els vertebrats i, per tant, també els humans. Tot i que la capacitat de regenerar òrgans és força habitual i es troba fins i tot en els vertebrats com el gecko, que pot fer créixer una cua nova, que es puguin regenerar tots els sistemes del cos és enormement estrany. En aquest cas, l’ascidi pot regenerar els òrgans, amb cada part recuperant les que li falten en la seva totalitat i en un període de temps molt curt.

Els ascidis són presents a tots els mars i oceans del planeta i tothom que ha mirat sota l’aigua n’ha vist un alguna vegada, tot i que sovint es camuflen com a bonys a les roques. Aquest en concret pertany a l’espècie Polycarpa mytigilera, molt abundant als esculls coral·lins d’Aqaba, un organisme molt simple que només té dues obertures al cos, un d’entrada i un de sortida. Al seu interior hi ha un organ central semblant a un colador de pasta. L’ascidi absorbeix aigua, la filta per obtenir aliment i després l’expulsa. Entre els invertebrats, des d’un punt de vista evolutiu, se’ls considera els animals més propers als humans. Si bé els ascidis són famosos per les seves habilitats regneeratives, normalment s’havien identificat en espècies amb un sistema de reproducció asexual –com alguns ascidis, precisament– i mai, fins ara, s’havien vist en aquests nivells en animals cordats que només es reprodueixen sexualment.

Els investigadors van agafar uns quants exemplars i els van tallar en dues meitats, que van regenerar sense cap problema. Després, en van tallar unes quantes dotzenes en tres parts, deixant-ne una sense sistema nerviós central, cor i part del sistema digestiu. El més extraordinari és que no només van sobreviure sinó que totes tres parts van regenerar-se completament. On hi havia un ascidi, de cop n’hi havia tres, una capacitat que no s’havia vist mai fins ara en espècies solitàries que es reprodueixen sexualment i que fascina els humans, que sempre han observat amb certa enveja com alguns animals poden recuperar parts perdudes dels seus cossos. El descobriment d’aquest ascidi, doncs, ha despertat la curiositat de la comunitat científica, que vol entendre com ho fan per reproduir part de les seves habilitats en la nostra espècie.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa