MonPlaneta
La regeneració del teixit cardíac d’un peix pot ajudar a desenvolupar una teràpia per a l’infart

La ‘pime’ catalana ZeClinics investiga el desenvolupament de noves teràpies per al tractament de malalties cardíaques com l’infart basant-se en el sistema cardíac del peix zebra. Aquesta espècie de peix té la capacitat de regenerar el teixit del seu cor, una característica que l’empresa estudia com replicar en els humans com a alternativa al transplantament.

Per a aquest projecte, ZeClinics ha rebut el suport d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, a través del programa Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals, que impulsen projectes entre empreses catalanes i un soci internacional. L’empresa catalana ha rebut un ajut de 146.000 per realitzar aquesta investigació, feta en col·laboració amb científics de l’organització de recerca alemanya Taros Chemicals, amb seu a Dortmund.

L’empresa biotecnològica catalana parteix d’una característica del peix zebra, que és capaç de regenerar el seu cor després de patir una cardiopatia per reproduir-lo en persones que hagin patit alguna malaltia cardíaca i poder recuperar la funcionalitat de l’òrgan. Segons el director general de ZeClinics, Davide D’Amico, “els humans també tenen aquesta capacitat de regeneració, però els mecanismes moleculars que la facilitarien no es troben actius probablement per motius evolutius”.

És partint d’aquesta característica que ZeClinics investiga la millor manera d’activar aquests mecanismes en humans de forma controlada, tal com ho faria el peix zebra. Així, l’objectiu final del projecte és el descobriment de fàrmacs per al tractament de patologies cardíaques. D’acord amb el director general de ZeClinics, “la cardiopatia isquèmica representa la principal causa de mort mundialment, de manera que tot progrés en les teràpies de regeneració cardíaca seria beneficiosa per a milions de persones arreu del món”.

En concret, ZeClinics implementa models de lesió cardíaca al peix zebra i estudia els gens implicats en la regeneració d’aquest òrgan, a través d’una anàlisi in vivo utilitzant el software desenvolupat per l’empresa alemanya amb qui col·labora en aquest projecte. “Utilitzar el peix zebra com a model ens permet realitzar valoracions predictives ràpidament i econòmicament més eficients”, assegura DAmico.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa