MonPlaneta
Associen el consum de polifenols amb una millor salut dels adolescents
  • CA

El consum de polifenols s’associa a una millor salut cardiovascular dels adolescents. Així ho conclou un estudi col·laboratiu amb participació catalana, que ha trobat efectes positius pel consum d’aquests compostos, presents a diversos vegetals. A l’estudi, publicat a la revista ‘Scientific Reports’, hi han pres part la Universitat de Barcelona, l’Hospital Clínic-IDIBAPS, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (CIBEROBN) i la Fundació SHE, i ha estat dut a terme amb finançament de la Fundació la Caixa i La Marató de TV3.

Uns compostos protectors presents a molts vegetals

Els polifenols són uns compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries que són a aliments d’origen vegetal, com ara les fruites, les verdures, els fruits secs, l’oli d’oliva o el vi. Fins ara no hi havia gaires estudis sobre els seus efectes en la població infantil i adolescent, un moment crític que compromet la salut cardiovascular de l’etapa adulta. El treball ha analitzat els polifenols presents a l’orina dels 1.326 adolescents participants al Programa SI! (Salut Integral) de 24 centres educatius de Barcelona i Madrid.

Rosa M. Lamuela, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació i directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) | Universitat de Barcelona
Rosa M. Lamuela, catedràtica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació i directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) | Universitat de Barcelona

Un efete clar arribada l’adultesa

“Observem que una excreció més gran de polifenols en l’orina”, explica Rosa M. Lamuela, directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) i investigadora principal del CIBEROBN, s’associa “amb un índex de salut cardiovascular més gran en adolescents d’entre 11 i 14 anys, especialment en nens”. Tot i que l’estudi és transversal i no es pot veure la causalitat d’aquesta relació, continua Lamuela, estudis anteriors mostren que els polifenols “tenen un efecte protector en la incidència de malalties cardiovasculars en adults”.

Més notícies
Els polifenols són presents en molts aliments i ajuden a mantenir una bona salut | Wikimedia Commons
Una dieta rica en polifenols millora la salut de les persones grans
Indueix la producció d'un metabòlic antioxidant, neuroprotector i antiinflamatori
Una dieta rica en polifenols té grans efectes en la salut
Prevé la permeabilitat intestinal, relacionada amb la diabetis, les malalties cardiovasculars i fins i tot l'Alzheimer
Algunes verdures tenen grans quantitats de carotenoides de manera natural, un dels elements que ajuda a protegir la pell
La dieta basada en vegetals protegeix del sol i millora la salut de la pell
A més de la vitamina D, la C,E, B3 i A també hi juguen un paper fonamental
Consumir oli d’oliva redueix la incidència del càncer
També contribueix a combatre o prevenir malalties com la diabetis, malalties mentals, colesterol i problemes cardiovasculars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa