El consum de polifenols s’associa a una millor salut cardiovascular dels adolescents. Així ho conclou un estudi col·laboratiu amb participació catalana, que ha trobat efectes positius pel consum d’aquests compostos, presents a diversos vegetals. A l’estudi, publicat a la revista ‘Scientific Reports’, hi han pres part la Universitat de Barcelona, l’Hospital Clínic-IDIBAPS, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Cardiovasculars (CIBEROBN) i la Fundació SHE, i ha estat dut a terme amb finançament de la Fundació la Caixa i La Marató de TV3.
Uns compostos protectors presents a molts vegetals
Els polifenols són uns compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries que són a aliments d’origen vegetal, com ara les fruites, les verdures, els fruits secs, l’oli d’oliva o el vi. Fins ara no hi havia gaires estudis sobre els seus efectes en la població infantil i adolescent, un moment crític que compromet la salut cardiovascular de l’etapa adulta. El treball ha analitzat els polifenols presents a l’orina dels 1.326 adolescents participants al Programa SI! (Salut Integral) de 24 centres educatius de Barcelona i Madrid.
Un efete clar arribada l’adultesa
“Observem que una excreció més gran de polifenols en l’orina”, explica Rosa M. Lamuela, directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) i investigadora principal del CIBEROBN, s’associa “amb un índex de salut cardiovascular més gran en adolescents d’entre 11 i 14 anys, especialment en nens”. Tot i que l’estudi és transversal i no es pot veure la causalitat d’aquesta relació, continua Lamuela, estudis anteriors mostren que els polifenols “tenen un efecte protector en la incidència de malalties cardiovasculars en adults”.