MonPlaneta
Els antidepressius també contribueixen a la resistència als antibiòtics
  • CA

Els fàrmacs antidepressius també ajuden a que els bacteris resisteixin millor els antibiòtics i es tornin més perillosos. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors de la Universitat de Queensland, a Austràlia, en un treball que ha estat publicat a la revista ‘PNAS’ i que mostra com hi ha diversos tipus de medicaments que contribueixen al desenvolupament d’aquesta amenaça global que, el 2019, va causar directament més d’un milió de morts.

Una altra via per al creixement d’un problema mundial

Habitualment, l’aparició de cada cop més bacteris resistents als antibiòtics que fem servir normalment s’atribueix a un excés en el seu ús en les persones i el bestiar i, també, a no seguir correctment els tractaments. No obstant això, aquest nou estudi apunta que els antidepressius també poden ajudar al desenvolupament d’aquesta resistència i a com es produeix això. En experiments al laboratori, els investigadors revelen que només uns quants dies d’exposició dels bacteris a aquests fàrmacs els pot fer més resistents a diversos antibiòtics, uns resultats molt preocupants.

Mecanisme del desenvolupament de la resistència als antibiòtics | Toni Escales
Mecanisme habitual del desenvolupament de la resistència als antibiòtics | Toni Escales Bordoy

Efectes inesperats d’uns fàrmacs molt comuns

A dia d’avui, els antidepressius són una de les medicines més receptades del món. Pel que sembla, un dels seus efectes inesperats és que mata o alenteix el creixement d’alguns bacteris, fent que aquests activin alguns mecanismes de defensa cel·lular que, després, els fan més aptes per resistir un tractament amb antibiòtics. Aquests efectes es van començar a observar el 2018 amb la fluoxetina (Prozac) en el cas del bacteri ‘E. coli’.

A més d’aquesta activació dels mecanismes de defensa, però, sembla que l’exposició dels bacteris a antidepressius també accelera el ritme al qual muten els seus gens i, per tant, la selecció natural de les mutacions més aptes per sobreviure als tractaments en antibiòtics. En com a mínim un cas, a més el de la sertralina, s’ha observat que promou la tranferència genètica entre cèl·lules bacterianes, cosa que pot accelerar la propagació de la resistència, no només entre la mateixa espècie sinó, també, de bacteris inofensius a d’altres de perillosos.

E. coli
Vista microscòpica acolorida de bacteris E. coli

L’impacte real d’aquest mecanisme es desconeix

Un cop observat això al laboratori, cal treballar per veure quin impacte pot tenir això al món, ja que els antidepressius podrien estar causant una acumulació perillosa de bacteris resistents als antibiòtics al medi ambient, als animals i també a les persones. Per bé que les concentracions d’antidepressius a les aigües residuals són massa petites com per causar efectes significatius en els bacteris, a l’interior dels intestins és tot un altre assumpte.

En qualsevol cas, els investigadors i les farmacèutiques haurien de continuar fent recerca per establir quina és la contribució dels antidepressius al creixement d’aquesta crisi de salut global, que cada dia és més perillosa i que cal mirar de frenar com més aviat millor.

Més notícies
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió
El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies
"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"
Els bacteris resistents als antibiòtics són un dels problemes de salut més importants a nivell mundial
Un compost natural elimina els bacteris resistents als antibiòtics
És present a l'escorça d'alguns arbres i neutralitza i mata alguns dels gèrmens més perillosos
medicaments
Els organismes resistents als antibiòtics estan causant el doble de morts del que es pensava
Les darreres xifres apunten a unes 35.000 morts anuals només als Estats Units i afectant molts milions de persones més
Cultiu de bacteris en una placa de petri | Universitat de Cincinatti
Una pomada pot matar bacteris resistents als antibiòtics
Aconsegueix millorar la curació d'una gran varietat de cremades

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa