MonPlaneta
Els anticossos contra la Covid persisteixen dos anys després de la infecció
  • CA

Els anticossos contra el virus de la Covid-19 persisteixen fins a gairebé dos anys després de passar la malaltia. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un estudi fet en personal sanitari que no s’havia vacunat. El treball, coliderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central, entre d’altres, afirma que els anticossos del SARS-CoV-2 es mantenen almenys 20 mesos.

El 35% del món no està vacunat

En una nota de premsa, ISGlobal ha recordat que gairebé el 35% de la població mundial encara no ha rebut ni una sola dosi de la vacuna contra la Covid i que, per tant, la seva protecció davant del virus depèn exclusivament de la seva exposició a aquest. És per això que és tan important saber quant dura la resposta immune deprés d’una infecció i quina efectivitat té, “elements clau” per informar les decisions sobre el control d’aquesta i possibles futures pandèmies de coronavirus.

Dos professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona | ACN
Dos professionals sanitaris de l’Hospital Clínic de Barcelona | ACN

La mostra de l’estudi inclou més persones joves que altres estudis similars i més exposades al virus i que van patir infeccions simptòmàtiques, i de què s’han pres mostres regularment durant gairebé dos anys. Els investigadors van seguir la persistència dels anticossos IgM, IgA i iGg contra les proteïnes espiga (S) i nucleocàpside (N) del virus en 247 persones que van tenir infecció simptomàtica i que no s’havien vacunat, en mostres obtingudes de 8 moments entre l’estiu de 2020 i el novembre de 2021.

Els anticossos duren més en casos concrets

Tal com s’esperava, els resultats mostren una caiguda gradual i considerable en els nivells d’anticossos, però més del 90% dels participants en continuava tenint davant dels 5 antígens virals analitzats. Fins i tot en les 23 persones que el novembre de 2021 encara no s’havien vacunat, la seropositivitat es va mantenir en un 95%. Només es van detectar vuit reinfeccions durant el seguiment, cosa que apunta que la immunitat és robusta i duradora, si més no davant les variants alfa i delta, ja que l’estudi es va fer abans de l’arribada de l’òmicron.

Sanitaris amb un pacient a la UCI de l'Hospital de Manresa (Althaia) | ACN
Sanitaris amb un pacient a la UCI de l’Hospital de Manresa (Althaia) | ACN

Les anàlisis de mostres, a més, confirmen algunes observacions fetes en estudis anteriors, com ara que l’edat i ser fumador s’associen a nivells més baixos d’anticossos mentre que l’hospitalització i alguns símptomes concrets –febre, pèrdua de gust i olfacte…– s’associen a nivells més alts. Això explicaria, també, per què la mostra de l’estudi té una seropositivitat tan duradora: totes les infeccions que es van registrar entre els participants van ser simptomàtiques.

Més notícies
La desaparició d'una de les principals soques de grip podria tenir efectes importants en les campanyes de vacunació
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
No hi ha hagut cap cas confirmat de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020
El SARS ANI permet veure tots els contagis d'animals per SARS-CoV-2 que s'han notificat oficialment al món
Creen una enorme base de dades global sobre animals contagiats de Covid
La informació es pot consultar amb una interfície senzilla
Un dels investigadors mostra com s'administra la vacuna | Universitat McMaster
Una vacuna inhalada protegeix de la Covid original i les variants
És la primera que es desenvolupa d'aquest tipus i ha superat els assaigs preclínics donant immunitat de llarga durada
Nova esperança per a una vacuna duradora contra diversos coronavirus
Algunes cèl·lules T ataquen una proteïna present no només al SARS-CoV-2 sinó a molts coronavirus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa