MonPlaneta
La pandèmia de Covid pot haver causat l’extinció d’una soca de la grip
  • CA

Un efecte inesperat de la pandèmia de Covid-19 podria haver estat l’extinció d’una soca del virus de la grip. Segons un article publicat a la revista ‘Eurosurveillance’, no s’ha confirmat cap cas de grip B/Yamagata des de la primavera de 2020, concretament des del mes d’abril, en ple confinament. És per això que els científics es plantegen la possibilitat que hagi desaparegut completament, cosa que podria tenir implicacions importants tant per les temporades de grip com per les campanyes de vacunació.

La diversitat genètica de la grip va col·lapsar

Les restriccions de moviment, quarantenes, confinaments, la distància social, l’ús de mascaretes i la desinfecció constant van fer que la temporada de grip 2020-2021 pràcticament no existís. Això, a més d’un número de casos de grip extraordinàriament baix, també va causar un col·lapse en la diversitat genètica de les soques que hi havia en circulació, fins al punt que la B/Yamagata, un dels 4 grups a què es dirigeixen les vacunes estacionals, podria haver desaparegut.

Terrassa es protegeix del coronavirus
Les restriccions i confinaments van ser un cop duríssim per als diversos virus de la grip

Els darrers anys, la grip estacional podia ser de quatre tipus diferents: dues causades per influenza tipus A (H1N1 i H3N2) i dues causades per influenza tipus B, provinents dels llinatges Victoria i Yamagata. Així, les vacunes estacionals acostumen a ser quadrivalents i adaptades a la versió de cada temporada d’aquests quatre virus.

Unes quantes preguntes importants

Que hi hagi menys virus de la grip circulant pot fer que les vacunes siguin més efectives, però també que un retorn sorpresa de la B/Yamagata sigui més perillós perquè la població hi hagi perdut resistència. Perquè això passés, és clar, hauria d’haver sobreviscut a la pandèmia, i els autors d’aquest estudi no ho tenen gens clar. Segons les dades de l’OMS, el 2021 es va informar de 43 casos, la majoria a la Xina, i el 2022 es va informar de només vuit, en comparació amb les més de 50.000 deteccions de l’any 2018.

Vacunació | ACN
Les vacunes de la grip continuen immunitzant contra la soca B/Yamagata que, probablement, ja no existeix | ACN

El número és tan baix que els investigadors creuen que les darreres xifres poden ser deteccions errònies pertanyents, fins i tot, signatures del virus B/Yamagata que es fa servir a les vacunes. De fet, això és el que va passar, si més no, en alguns casos detectats als Estats Units i a Escòcia. Tot i les sospites, els investigadors demanen que s’augmentin els esforços per detectar casos de Yamagata i confirmar, o no, que ha desaparegut del tot. Si fos així, també caldria que l’OMS establís uns criteris clars per declarar extingida una soca i quines conseqüències podria tenir aquesta declaració.

Més notícies
La vacuna de la grip té alguns efectes a l'hora de protegir-nos de la Covid-19
Vacunar-se contra la grip redueix el risc de patir Covid
Un estudi afirma que redueix especialment les formes més severes de la malaltia
La 'grip del tomàquet' va aparèixer a l'estat indi de Kerala el mes de maig passat i des d'aleshores s'ha anat propagant | Pxhere
Un brot de ‘grip del tomàquet’ fa saltar les alarmes al sud de l’Índia
Aquesta nova infecció viral ha estat detectada en gairebé un centenar d'infants
Aus de corral | Pxhere
Diagnostiquen un cas de grip aviària en humans a Anglaterra
L'epidèmia fa setmanes que causa estralls entre les aus de corral del país
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió
El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies
"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa