MonPlaneta
Nova esperança per a una vacuna duradora contra diversos coronavirus
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – Los Angeles (UCLA) ha anunciat que ha identificat un tipus estrany de limfòcits T, unes cèl·lules immunitàries del cos. La seva particularitat és poden reconèixer i atacar una proteïna present al SARS-CoV-2, a les seves variants i a molts altres coronavirus. Així, una vacuna que contingués una part d’aquesta proteïna podria generar una resposta immunològica molt més àmplia i duradora que les que s’han fet servir fins ara.

La majoria de vacunes actuals contra la Covid fan servir part de la proteïna espiga de la superfície del virus per promoure la creació d’anticossos. Algunes variants, però, com la delta o l’òmicron, tenen mutada aquesta proteïna, dificultant que el cos la reconegui i procedeixi a eliminar-lo. Així, sembla cada dia més necessari crear vacunes que donin una resposta molt més forta i “genèrica” de les defenses el cos, de cara a combatre noves variants o, fins i tot, noves malalties causades per coronavirus diferents.

En un article a ‘Cell Reports’, els científics d’UCLA s’han centrat en la polimerasa del virus, una proteïna present al SARS-CoV-2 però també als coronavirus que causen la SARS, la MERS i fins i tot alguns refredats comuns. Aquestes proteïnes, essencials perquè els virus es repliquin i infectin més cèl·lules, és molt menys freqüent que canviïn a mesura que el virus avança. Són, doncs, un objectiu molt més durador per a les defenses del cos.

Limfòcit T | NIAID
Limfòcit T | NIAID

Els limfòcits T del nostre cos tenen receptors que reconeixen els famosos antígens, fragments de proteïna característics dels patògens. Quan ho fan, els limfòcits es repliquen. Algunes d’aquestes còpies ataquen les cèl·lules infectades mentre que, en canvi, altres poden continuar al nostre cos durant molts i molts anys, esperant tornar a actuar si la mateixa infecció es repeteix.

En un experiment amb mostres de sang humana, els investigadors han descobert que algunes d’aquestes cèl·lules són capaces de reconèixer la polimerasa distintiva dels coronavirus. Així, una vacuna que els fes activar-se després de reconèixer-la ens permetria estar protegits no només contra la Covid sinó també contra les seves variants, contra altres virus de la mateixa família i, fins i tot, contra altres que, tot i que a dia d’avui no afecten els humans, també podrien aparèixer de la mateixa manera que ho va fer el causant de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa