MonPlaneta
Creen una enorme base de dades global sobre animals contagiats de Covid
  • CA

Un equip d’experts austríacs de diversos camps va publicar la base de dades més gran que s’ha creat mai sobre els animals que s’han contagiat de Covid-19. Les dades, que es poden consultar amb una interfície senzilla, van ser presentades a mitjans d’aquest estiu a la revista ‘Scientific Data’ i omplen un buit molt important per a la comunitat científica, que necessitava aquesta informació i poder processar-la i analitzar-la fàcilment.

Aquest projecte té la intenció de facilitar el que s’anomena una aproximació ‘One Health’ a la malaltia, creant un projecte col·laboratiu i que permeti veure clarament la interdependència entre els humans, els animals i el medi ambient per aconseguir que la salut de tots plegats sigui la millor possible.

Lleopard de les neus | Zoo de San Diego
Els lleopards de les neus, per exemple, són especialment susceptibles a patir infeccions greus per SARS-CoV-2 | Zoo de San Diego

Recollir el màxim de dades possibles

Per enfrontar-nos millor a les grans amenaces a la salut humana, cal una aproximació integrada, i tot i que els animals no sembla que tinguin un paper gaire important en la transmissió actual de la Covid-19, tenir eines que integrin el màxim de dades possibles és molt important per poder analitzar correctament la situació. És per això que, durant mesos, l’equip va recollir, combinar i estructurar la informació sobre casos d’infecció per SARS-CoV-2 en animals.

Informació per controlar la malaltia arreu del món

El resultat, anomenat SARS-ANI, té una interfície dissenyada per experts que mostra els casos de Covid-19 en animals arreu del món, dividits per espècies, els símptomes que presenten a cada espècie, les mesures de control i els pronòstics. Tot plegat pot ajudar a respondre moltes de les preguntes que hi ha sobre les infeccions per SARS-CoV-2 en animals. Així, per exemple, mostra que el número de casos ha anat augmentant constantment arreu del món, fins arribar a 39 països i 27 espècies diferents. També es mostra el gran número de variants que han aparegut en aquestes especies i les semblances amb les variants humanes.

Hàmster | Pxhere
Els hàmsters d’una botiga de Hong Kong van iniciar un brot de Covid a la ciutat | Pxhere

A més, la base de dades també pot servir per calcular quin és l’impacte de la Covid en mascotes, bestiar, fauna salvatge i programes de conservació d’animals. A partir d’això, tant els científics com els polítics poden crear guies per a la prevenció, el seguiment i la resposta de les infeccions per SARS-CoV-2 en animals, desenvolupant plans i acords per mirar de reduir-ne la transmissió tant entre animals com en humans.

Més notícies
Hàmster | Wikimedia Commons
Els hàmsters d’una botiga han causat un brot de Covid a Hong Kong
Aquests rosegadors són la segona espècie que se sap que ha contagiat humans
Un cèrvol de cua blanca als Estats Units, on el coronavirus s'està propagant amb rapidesa | Wikimedia Commons
Identifiquen el primer contagi de Covid d’un cèrvol a un humà
El virus fa temps que es propaga entre aquests animals en algunes zones dels Estats Units
Ratolí | RASBAK
Les variants de la Covid ja poden infectar ratolins
El virus original no tenia aquesta capacitat, una mostra més de com s'ha adaptat amb el temps
Goril·la
Els científics fan una crida a protegir els grans simis de l’amenaça del coronavirus
Per la seva proximitat amb els humans, el virus podria mutar fàcilment i afectar aquests animals, molts dels quals ja estan en perill greu d'extinció, amb conseqüències catastròfiques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa