MonPlaneta
Els videojocs poden millorar les habilitats lectores dels infants
  • CA

Aprendre a llegir és un procés complex. A més de saber com descodificar lletres i convertir-les en sons, calen altres habilitats, com ara moure bé els ulls per la pàgina o fer servir la memòria perquè les paraules esdevinguin frases amb sentit. Tot plegat pot millorar molt amb l’ús dels videojocs, segons un estudi publicat a ‘Nature Human Behaviour’ i elaborat per una investigadora de la Universitat de Trento, a Itàlia.

La doctora Angela Pasqualotto va dissenyar un videojoc que combina l’acció i minijocs que permeten desenvolupar diverses funcions executives, com la memòria, la inhibició i la flexibilitat cognitiva, essencials per a la lectura. El jugador, acompanyat d’una mascota, ha de complir diverses missions i salvar planetes per progressar.

Skies of Manawak | Universitat de Trento
Skies of Manawak | Universitat de Trento

L’aventura reprodueix els components d’un joc d’acció però sense violència, per fer-lo més apte per a infants. Va ser provat en 150 escolars italians d’entre 8 i 12 anys. La meitat d’ells va jugat a ‘Skies of Manawak’, el videojoc de Pasqualotto, i l’altra a ‘Scratch’, que els ensenya a programar. Tots dos requereixen atenció i funcions executives però de maneres diferents. El primer demana dur a terme tasques en un temps límit, com recordar seqüències de símbols i respondre a estímuls. L’altre, en canvi, demana planificació, raonament i resolució de problemes.

Abans i després de sis setmnes jugant, es van fer proves als infants. L’atenció dels qui havien jugat a ‘Skies of Manawak’ es va multiplicar per set i, a més, la seva velocitat i precisió a l’hora de llegir també van créixer molt, encara que el joc en sí no requereixi cap tipus de lectura. Aquesta millora, a més, es va mantenir en el temps, i els seus resultats a l’escola van millorar.

Ara, s’espera adaptar el joc, originalment en italià, a l’alemany, el francès i l’anglès, per veure si hi ha diferències, per exemple, en idiomes o cada lletra es pronuncia o no. En el segon cas, com en l’anglès i el francès, cal aprendre excepcions, com el context afecta la pronunciació i una memòria més desenvolupada. Així, provant-ho en llengües diferents, es podrà saber tant si és útil com quines habilitats concretes són més necessàries per aprendre a llegir en cada idioma.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa