MonPlaneta
Els zoos del món es bolquen per ajudar els seus companys d’Ucraïna
  • CA

Una campanya de recollida de fons, liderada per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) està fent que tots els zoos del món es bolquin per ajudar els seus companys d’Ucraïna, immersa en la guerra provocada per la invasió russa del país i que ja fa més de dos mesos que dura.

La invasió russa d'Ucraïna no només ha devastat el país sinó que ha trastocat tota l'estabilitat alimentària mundial | Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine
La invasió russa d’Ucraïna ha tingut efectes devastadors a tots els nivells | Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine

Ajuda d’arreu del món

En un comunicat, l’Associació Mundial de Zoos i Aquaris (WAZA) ha manifestat com la comunitat mundial de zoos i aquaris està “preocupada” per la situació tant de les persones com dels zoos i altres institucions al país. És per això que, si EAZA havia recollit més d’un milió d’euros fins el passat 20 d’abril, WAZA va voler fer una petita contribució, donant 10.000€ al Fons d’Emergència pels Zoos d’Ucraïna.

Tots aquests fons estan sent emprats per proveïr de menjar i cures als animals que es troben als zoològics i aquaris del país, a més de per donar suport a l’equip de gestió i també al que té cura dels animals. L’associació ha estat en contacte, explica, tant amb EAZA com també amb el president de l’Associació de Zoos d’Ucraïna, que és alhora el director del Zoo de Nikolaev, i d’ençà que es va obrir el Fons d’Emergència, WAZA ha animat els seus membres a fer donacions per ajudar els seus companys.

Segons les darreres dades facilitades per EAZA, les ajudes financeres directes provinents d’aquest fons han anat a parar a la Reserva de Natura Askania Nova, el Zoo de Berdyansk, l’Ecoparc Feldman, el Biopark d’Odessa i els zoos de Kharkiv, Kíiv, Mena, Mykolaiv, Rivne i Bilytske. En primera instància, l’ajuda rebuda es va fer servir per comprar aliments i subministraments veterinaris, a més de per pagar el combustible i el transport per dur-los fins als zoos.

Civils refugiant-se dels bombardeigs russos als túnels del metro de la capital ucraïnesa, Kíiv | Wikimedia Commons
Civils refugiant-se dels bombardeigs russos als túnels del metro de la capital ucraïnesa, Kíiv | Wikimedia Commons

Una situació complexa i perillosa

En aquest moments, la situació als zoològics d’Ucraïna continua sent molt complexa. A la zona occidental del país, la retirada de les forces russes després de la derrota ha reduït les “amenaces directes”, segons explica EAZA a la seva darrera actualització de l’estat de les coses, però “els atacs d’artilleria i els bombardeigs indiscriminats continuen” i, per tant, els zoos i els animals que hi viuen continuen estant amenaçats. No obstant això, els animals estan sent alimentats i se’ls està cuidant, i els zoos no han demanat que se’l traslladi a un altre lloc.

El problema, és clar, és a l’est del país, on les ofensives de les tropes de Vladímir Putin encara suposen una amenaça pels zoos, especialment pels que són a Kharkiv o a la regió propera. De fet, EAZA afirma que algunes d’aquestes institucions han quedat “seriosament malmeses”, com és el cas de l’Ecoparc Feldman. Pel que fa als animals que hi queden, encara se’ls pot alimentar cada dia, però els responsables del parc tenen plans per treure’ls d’allà com més aviat millor.

Més notícies
La invasió russa d'Ucraïna | Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine
La invasió d’Ucraïna pot empitjorar la fam a l’Àfrica i l’Orient Mitjà
Human Rights Watch ha advertit aquest dilluns que Occident ha de garantir el dret a l'alimentació assequible i adequada a tothom
El Rosalind Franklin durant les proves de funcionament que es van fer a la Terra | ESO/G. Hudepohl
La invasió d’Ucraïna atura el projecte russoeuropeu d’exploració de Mart
La col·laboració s'ha aturat i el llançament s'endarrerirà com a mínim dos anys
Imatge d'arxiu de la base ucraïnesa Vernadski, els habitants actuals de la qual hi han quedat atrapats per la guerra | Wikimedia Commons
La guerra ha atrapat una dotzena d’investigadors ucraïnesos a l’Antàrtida
Eren a punt de tornar a casa i ara només poden veure què passa al seu país per la televisió
La central nuclear de Zaporíjia, a Ucraïna, abans de la invasió russa | Wikimedia Commons
Quin perill suposa l’assalt rus a la central nuclear de Zaporíjia?
L'ocupació de les instal·lacions d'aquest tipus més grans d'Europa ha posat en alerta tot el continent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa