MonPlaneta
La guerra ha atrapat una dotzena d’investigadors ucraïnesos a l’Antàrtida
  • CA

A la base d’investigació Vernadski, a l’Antàrtida, un grup de dotze ucraïnesos, atrapats en aquell racó inhòspit del món, s’informen de què està passant al seu país a través de la televisió i de la missatgeria instantània. A 15.000 quilòmetres, veuen sense poder fer res com Rússia ha envaït Ucraïna i ells, que eren al final d’una expedició de 13 mesos, no poden tornar a casa, atrapats en un dels indrets més freds i remots de la Terra.

L’estació Vernadski és l’única base d’investigació que Ucraïna té a l’Antàrtida. Cedida pels britànics després que Rússia s’apropiés de totes les antigues estacions de recerca soviètiques, actualment hi ha dotze científics, enginyers i personal de suport que miren de saber tan sovint com poden com estan els seus familiars i amics, sotmesos als bombardeigs russos o, directament, combatent l’invasor.

La bandera ucraïnesa oneja a la base Verdanski, on una dotzena d'investigadors i personal no poden tornar a casa a causa de la invasió russa | Wikimedia Commons
La bandera ucraïnesa oneja a la base Verdanski, on una dotzena d’investigadors i personal no poden tornar a casa a causa de la invasió russa | Wikimedia Commons

La vida a 15.000km de casa

En declaracions a ‘Wired’, l’anestesiòleg i metge d’urgències Andrii Khytryi explica com voldria ser a casa seva, a Poltava, al centre d’Ucraïna, i poder “combatre l’ocupació del meu país”. Estar atrapat a l’Antàrtida en aquestes circumstàncies, afirma, és “agònic” per a tots. Com a metge, ha de controlar l’estabilitat psicològica dels seus companys, i a vegades la pressió és massa gran i els ha de medicar per controlar la pressió sanguínia o l’insomni. I tot i això, recorda, seria “molt més útil tractant els ferits en un quiròfan, una sala d’urgències o al camp de batalla”.

El seu relleu, però, és a Ucraïna lluitant pel seu país, i és possible que Khytryi hagi de passar tot un altre any a l’Antàrtida. Si ningú no ocupa el seu lloc, no se’n pot anar. Els seus companys estan en situacions semblants. Atrapats a Vernadski, es passen el dia treballant, mirant les notícies o mirant de contactar amb les seves famílies i amics. A la sala comuna, un aparell de televisió mostra les notícies tot el dia, menys quan la neu omple la parabòlica que dóna internet a la base.

Poques esperances de relleu

L’antiga estació britànica Faraday, com era coneguda fins el 1996, hauria de rebre una visita aviat. El passat 28 de gener, el vaixell de recerca Noosfera va salpar del port d’Odessa i es dirigeix a Vernadski. Altres investigadors que havien de visitar l’Antàrtida properament es troben atrapats en ciutats assetjades pels russos. Des de l’Antàrtida, l’equip només pot desitjar que, quan aconsegueixin tornar a casa, el seu país sigui lliure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa