MonPlaneta
La invasió d’Ucraïna pot empitjorar la fam a l’Àfrica i l’Orient Mitjà
  • CA

L’organització no governamental Human Rights Watch (HRW) ha advertit que la invasió russa d’Ucraïna pot empitjorar encara més la crisi alimentària a què s’enfronten tant l’Orient Mitjà com el nord d’Àfrica. En una compareixença de premsa que ha tingut lloc aquest mateix dilluns, l’ONG ha demanat als països occidentals que garanteixin “el dret a una alimentació assequible i adequada per a tothom”.

Conflicte en una zona clau

La directora executiva per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica d’Human Rights Watch, Lama Fakih, ha explicat que, “en temps de crisi”, “les cadenes alimentàries mundials exigeixen solidaritat mundial”. Així, ha sentenciat, si no hi ha una “acció concertada per abordar el subministrament i l’assequibilitat dels aliments”, la invasió d’Ucraïna per part de les tropes de Vladímir Putin “corre el risc” d’empitjorar encara més la crisi alimentària mundial, especialment a les dues zones esmentades.

És per això que l’organització ha fet públic un comunicat dirigit als governs occidentals on demanen que facin “tot el que sigui al seu abast”, per alleugerir la situació, ja sigui “proporcionant subsidis adequats o intervenint per controlar els preus o donant una protecció social adequada”. La mateixa HRW ha recordat que la zona del mar Negre afectada per la invasió russa exporta com a mínim el 12% de les calories alimentàries que es comercialitzen al món. Ucraïna, de fet, té un terç dels sòls més fèrtils del planeta, segons l’ONU.

Civils refugiant-se dels bombardeigs russos als túnels del metro de la capital ucraïnesa, Kíiv | Wikimedia Commons
Civils refugiant-se dels bombardeigs russos als túnels del metro de la capital ucraïnesa, Kíiv | Wikimedia Commons

Una crisi que se suma a la de la pandèmia

Justament, l’organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) ha assenyalat que els preus d’aliments essencials ja estan augmentant arreu del món a causa de les interrupcions en les cadenes de subministrament d’aliments, que van començar durant la pandèmia i que la guerra a Ucraïna han fet empitjorar. Enmig d’aquest augment dels preus, molts països d’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica estan en situació de vulnerabilitat.

Per a HRW, una crisi alimentària global “només es pot abordar a través de la cooperació internacional”. “Els països exportadors d’aliments han d’abordar les seves necessitats nacionals però també han de treballar amb els països que depenen de les importacions per establir cadenes de subministament alternatives com més aviat millor”. En aquest sentit, l’ONG també ha demanat als governs que equilibrin “amb cura” les restriccions a l’exportació per garantir el dret a l’alimentació a nivell nacional i alhora reduir l’impacte a altres països.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa