MonPlaneta
Els ximpanzés intenten curar els seus amics, un possible senyal d’empatia
  • CA

Per primera vegada, s’ha observat com ximpanzés posen insectes a les seves ferides i a les dels seus amics com si fossin una medicina, en el que s’ha considerat un possible senyal d’empatia. En un article publicat a la revista ‘Current Biology’, un equip d’investigadors descriu aquest comportament en un grup que viu al Parc Nacional Loango, a Gabon, en un treball que volia estudiar les relacions i interaccions entre ells per aprendre més de les seves habilitats comunicatives i capacitats cognitives.

Els ximpanzés no són els primers animals que se sap que fan servir “medicaments”, en un comportament que s’ha vist altres mamífers però també en ocells, rèptils i fins i tot insectes. De fet, els ximpanzés i els bonobos sovint mengen plantes amb propietats antiparasitàries. El que sí que és el primer cop, però, és que se’n veuen aplicant matèria animal a ferides obertes. Així doncs, pot ser que sàpiguen que tenen efectes beneficiosos per desinfectar-les.

La ximpanzé Malin amb les seves dues cries bessones | Bioparc València
La ximpanzé Malin amb les seves dues cries bessones | Bioparc València

Durant gairebé dos anys, els investigadors han observat i enregistrat els ximpanzés ferits i han vist com intentaven curar-se amb insectes i com, també, ho feien amb alguns companys o amb les cries. En total, es van detectar 76 casos entre els qui s’aplicaven insectes a les seves ferides i a les d’altres ximpanzés. Ajudar els altres és un comportament social vist en molt pocs animals i que és un problema en la teoria evolutiva, perquè costa entendre per què hi ha éssers que ho facin en comptes de preocupar-se per ells mateixos.

Si en el cas dels ximpanzés és per empatia o no és difícil d’esclarir. Podria ser-ho, perquè ho fan per millorar el benestar d’un altre animal, com també se’ls ha observat rescatant o adoptant altres animals de la seva mateixa espècie. De fet, com que aquests animals es beneficien de la cooperació, la finalitat podria ser prosocial (el bé del grup també és el seu) i no pas empàtica. Aquest darrer descobriment, però, desperta algunes preguntes noves.

Pel que fa als insectes en sí, podria ser que tinguessin propietats antiinflamatòries o antisèptiques. De fet, els humans ja feien coses semblants fa milers d’anys, tot i que també és possible que tot plegat sigui per l’efecte placebo. Una altra teoria relacionada és que, com s’ensenyen els uns als altres a fer servir eines, aquesta conducta també sigui apresa. Els investigadors ara volen saber exactament quins insectes fan servir per veure si realment el “tractament” els ajuda.

Més notícies
Ximpanzè amb lepra | Nature
Observen per primera vegada la lepra en ximpanzés salvatges
Aquesta malaltia, típicament humana, podria afegir-se a tots els factors que amenacen l'espècie
Bonobos | LaggedOnUser / Flickr
Els simis es diuen “hola” i “adéu”, com les persones
Un estudi revela que fan servir senyals específiques per iniciar i acabar les converses
Goril·la de les planes occidentals | Heather Paul (CC)
Els grans simis d’Àfrica perdran un 85% dels seus hàbitats en els propers trenta anys
El canvi climàtic, els usos del sòl i l'explosió demogràfica humana en seran responsables
Àfrica occidental té més goril·les i ximpanzés del què es creia
Un gran cens mostra que el 80% d'aquests grans simis viu fora de les zones protegides i que la població de goril·les disminueix gairebé un 3% cada any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa