MonPlaneta
Els grans simis d’Àfrica perdran un 85% dels seus hàbitats en els propers trenta anys

Els propers trenta anys veuran com els goril·les, els ximpanzès i els bonobos –els anomenats “grans símis” d’Àfrica, també coneguts simplement com a “homínids”– perdran la gran majoria dels seus hàbitats actuals a causa dels efectes del canvi climàtic, els canvis dels usos del sòl i el creixement poblacional de l’altre gran simi, els humans. En un estudi publicat a la revista ‘Diversity and Distributions’, un equip de seixanta científics, en base a les dades de què es disposen actualment i que comprenen un període de vint anys, han calculat quins serien els efectes de tots aquests impactes combinats entre ara i el 2050 en el pitjor però també en el millor dels casos, un projecte pioner en aquestes espècies. En el millor dels casos, les emissions de gasos d’efecte hivernacle aniran caient i s’aplicaran polítiques de mitigació adients. En el pitjor, les emissions continuaran com fins ara. En el primer dels casos, el més optimista, els grans simis perdrien el 85% de les àrees on viuen, la meitat de les quals es troben fora de zones protegides. En el pitjor, perdrien un 94% del territori on viuen, un 61% del qual seria en terrenys que no tenen cap protecció.

Un ximpanzé ferit | D.P.
Un ximpanzé ferit | D.P.

L’estudi també valora si és possible que els grans simis vagin a altres indrets on ara no hi viuen, també en el pitjor i el millor dels casos. Les muntanyes, per exemple, que actualment no són el millor lloc per a ells, podrien tornar-se molt més adients a mesura que el canvi climàtic faci in habitables les terres baixes. Si es poguessin desplaçar, podrien sobreviure i fins i tot tenir més espai, però podria ser que en trenta anys ja no siguin a temps de fer-ho. Integrant totes les dades, aquest estudi dóna un panorama desolador però realista de les interaccions que afecten la distribució dels grans simis africans i també posa de relleu com la xarxa actual de zones protegides no és suficient per preservar els seus hàbitats i connectar les seves comunitats. En el cas de les muntanyes, per exemple, les comunitats de simis i altres espècies que no estiguin connectats amb regions més altres simplement desapareixeran.

Així doncs, l’estudi posa de manifest que calen accions de conservació dràstiques però també molt ben planejades per a cada espècie, tant en zones protegides actualment com en les que hauran d’estar en el futur. Així, les mesures d’adpatació, els plans d’us del sòl i la mitigació del canvi climàtic han d’integrar una oportunitat de supervivència per als grans simis. Això, però, hauria de començar immediatament, abans no sigui massa tard.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa