MonPlaneta
Observen per primera vegada la lepra en ximpanzés salvatges
  • CA

Un equip de científics ha alertat que, per primera vegada, s’ha identificat la lepra en ximpanzés que viuen en llibertat, una circumstància que ha sorprès molt els experts. En un article publicat a la revista ‘Nature’, els responsables del descobriment expliquen com han detectat ximpanzés leprosos a Guinea-Bissau i Costa d’Ivori, la primera vegada que s’observa que aquesta malaltia afecta una espècie que no és la humana a Àfrica.

La lepra és una malaltia infecciosa que pot causar danys molt importants als nervis, la pell i les vies respiratòries dels humans, derivant no només en les lesions i nòduls amb què se l’associa habitualment sinó també en pèrdua de sensibilitat a les extremitats i ceguesa. Gràcies a l’ús de càmeres trampa, els autors de l’estudi, que seguien el comportament de ximpanzés entre els anys 2015 i 2019, van adonar-se que hi havia dos mascles i dues femelles que tenien lesions molt greus i molt semblants a les que causa la lepra en humans. Quan van observar tota la seqüència, van veure com havia anat avançant la malaltia.

Ximpanzè amb lepra | Nature
Ximpanzè amb lepra | Nature

De moment, no se sap del cert com es van infectar els ximpanzés, tot i que sembla clar que va ser a causa de l’exposició a la lepra dels humans o bé a alguna altra font desconeguda. Tot i que els ximpanzés no són la primera espècie no-humana on s’observa la malaltia, ja que els esquirols vermells del Regne Unit i els armadillos a Amèrica també la poden contreure, veure l’aparició de la malaltia en una espècie tan estudiada com aquesta, el nostre parent viu més proper, és sorprenent. No només això, de fet, sinó que podria ser una amenaça pels esforços que s’estan fent per conservar l’espècie, ja que la lepra podria sumar-se a les altres pressions que pateix, com la destrucció dels hàbitats.

Tot i que tractar els ximpanzès podria ser una opció, com es fa en els humans, és difícil perquè aquests ximpanzés són salvatges i podrien ser tant difícils de capturar com quedar traumatitzats per l’experiència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa