MonPlaneta
Troben productes tòxics ‘indestructibles’ en animals d’arreu del món

L’ONG Environmental Working Group ha publicat un nou informe on denuncia que s’han trobat productes tòxics considerats ‘indestructibles’ en animals d’arreu del món excepte l’Antàrtida. Aquests productes sintètics, anomenats PFAS, poden causar problemes de salut greus i no es degraden amb el pas del temps, de manera que es queden a l’aire, el sòl, l’aigua o els organismes vius de manera permanent.

Més de 100 estudis han detectat PFAS en animals

El document és el fruit de revisar més de 100 estudis publicats recentment i que aborden el problema de la presència dels PFAS al medi ambient, concretament als animals. Els resultats conclouen que, darrerament, aquests compostos han estat trobats a més de 330 espècies d’animals i, tenint en compte el que sabem dels efectes que tenen en la salut humana, resulta alarmant veure que són presents pràcticament arreu, impactant els ecosistemes de tot el món.

Os polar amb la seva cria | Europa Press
Els óssos polars també són entre les espècies afectades pels PFAS | Europa Press

Uns productes omnipresents però potencialment perillosos

Els PFAS s’han fet servir des dels anys 40 i són presents en productes tan diferents com les capes antiadherents de paelles, olles i cassoles, productes de neteja i també teixits resistents a l’aigua o a les taques. Al cos humà, però, aquests productes s’han associat a problemes de tiroides, colesterol alt, infertilitat, pes baix en néixer, reducció de la capacitat immunològica i també més risc de patir alguns càncers.

Els estudis en animals han mostrat que els efectes són semblants, però caldria investigar més per veure l’impacte en cada espècie i ecosistema. A més, tampoc no s’ha fet prou recerca sobre com aquests contaminants s’escampen pel món. No obstant això, ja és prou preocupant que els estudis revisats hagin trobat més de 120 compostos diferents en animals de tot el planeta, alguns dels quals estan en perill d’extinció: dels óssos polars i els tigres a rèptils, ocells, gats, granotes i diversos peixos, en tots ells s’han trobat PFAS.

Els estudis també han detectat PFAS en peixes

Un toc d’atenció sobre un gran problema

Per si això fos poc, els autors de l’estudi subratllen que la contaminació detectada és, probablement, una estimació conservadora, ja que s’han fet més estudis en algunes parts del món que en unes altres. A més, conèixer els nivells de contaminació per PFAS en algunes espècies difícils de trobar és molt complicat.

En qualsevol cas, el que sembla clar és que, malgrat que l’ús d’alguns d’aquests compostos limita cada cop més, encara se’n fan servir i, a més, els que ja són al medi ambient podrien no desaparèixer mai. Aquest estudi, doncs, podria servir per fer veure el perill que ja suposen i pressionar els governs del món perquè en redueixin l’ús i controlin la seva arribada al medi ambient i també a les persones. Al cap i a la fi, com hem vist molt clarament els darrers anys, la salut animal i la dels humans està íntimament connectades.

Més notícies
Cada dia fem servir quantitats enormes de plàstics i el seu impacte en la salut i el medi ambient pot ser molt pitjor del que ens pensem | Pixabay
Els efectes de la contaminació per plàstics poden durar dues generacions
Un estudi detecta els efectes de l'exposició de ratolins mascles a disruptors endocrins en els seus fills i néts
Dels contaminants tòxics a la salut: 22 preguntes clau per a un futur més sostenible
Un estudi vol perfilar un nou full de ruta per a diversos sectors socials i econòmics de l’àmbit dels productes químics i la gestió del risc ambiental a Europa.
Recollida de mostres d'aigua a l'Antàrtida.
Els plàstics i la contaminació arriben fins a l’Antàrtida
La majoria de mostres d'aigua i neu recollides per Greenpeace a la seva expedició recent a la regió, una de les més remotes del planeta, estaven contaminades.
La taca de peixos morts ocupa una superfície d'uns 3.000 metres quadrats | Sea Shepherd
Troben més de 100.000 peixos morts surant en aigües franceses
Tant el Ministeri del Mar del país com la Comissió Europea han obert investigacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa