MonPlaneta
Els plàstics i la contaminació arriben fins a l’Antàrtida

Aquest dijous, el dia abans de la celebració del Dia Mundial dels Oceans, l’organització ecologista Greenpeace va revelar que, després d’analitzar les mostres d’aigua i neu recollides pel seu equip durant la seva darrera expedició a l’Antàrtida, han detectat la presència de microplàstics i productes químics perillosos en la majoria del material examinat.

Ni tan sols l’oceà més remot del planeta està lliure de l’impacte de l’ésser humà. És per això que l’organització insisteix en la seva petició de creació d’un Santuari Antàrtic que protegeixi les aigües de la zona de la sobrepesca i la contaminació. Els resultats mostren que fins i tot els hàbitats més remots del continent estan afectats pels microplàstics i les substàncies químiques perilloses persistents.

És per això que Greenpeace reclama que es comenci a actuar “més al nord” per evitar que aquests elements arribin a l’Antàrtida, en primer lloc, i que es creï un santuari perquè els pingüins, les balenes i la resta de la biodiversitat que habita el continent glaçat es puguin recuperar.

Set de les vuit mostres d’aigua extretes del mar contenien microplàstics com ara microfibres -almenys una peça per litre-, i en dues de les nou mostres preses amb una xarxa manta en arrossegament també es van detectar aquests agents contaminants. La superfície terrestre de l’Antàrtida tampoc no se’n lliura: en set de nou mostres de neu es van trobar concentracions de productes químics persistents com els PFAS, uns compostos emprats àmpliament en molts processos industrials i productes de consum i que alguns estudis relacionen amb els problemes de desenvolupament i reproductius d’alguns organismes.

Les mostres es van prendre en neu nova, cosa que suggereix la presència d’aquests productes a l’atmosfera. Donada la poca disponibilitat de dades sobre els microplàstics a les aigües antàrtiques, aquestes anàlisis de Greenpeace proporcionen informació molt valuosa sobre la contaminació a la regió.

Els darrers anys s’està fent palès que els mars i oceans del planeta s’estan convertint en un gran abocador de plàstics. Cada any uns 8 milions de tones de plàstic van a parar-hi, cosa que suposa entre el 60 i el 80% de les deixalles marines acumulades, majoritàriament en forma de microplàstics. A més, cada segon van a parar a les aigües més de 200kg de deixalles. Greenpeace demana als governs del món que prenguin mesures urgents per aturar aquest flux constant i que es creï una xarxa de reserves marines a gran escala, com el Santuari Antàrtic, una petició que ja ha rebut el suport de més d’un milió i mig de persones a tot el món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa