MonPlaneta
Troben un nou escull de corall a les Galápagos

Una expedició científica ha descobert un nou escull de corall en molt bon estat de preservació a les illes Galápagos, a l’Equador. Segons va anunciar aquest dilluns el ministeri de medi ambient del país, té una llargada d’aproximadament dos quilòmetres i es troba a una profunditat de 400 metres, al cim d’una muntanya submarina. Aquesta troballa ha estat una gran sorpresa per a tothom perquè, des de 1983, es pensava que només quedava un escull coral·lí en tot l’arxipèlag.

Un escull amb coralls de milers d’anys

Els fenòmens meteorològics causats per El Niño aquell any i l’anterior van destruir els esculls de les Galàpagos fins el punt que, des d’aleshores, es creia que l’únic supervivent era el conegut com a escull Wellington, a l’illa de Darwin. No ha estat fins aquesta darrera expedició, que ha explorat les profunditats de la zona, que se n’ha pogut trobar un altre.

Aquest nou escull, a més, és molt important perquè, de tot l’espai que ocupa, més del 50% encara és ple de corall viu, tota una sorpresa en un moment on, arreu del món, aquest tipus d’ecosistemes estan cada cop més degradats o directament han mort. En aquest cas, però, el corall no només és viu sinó que, segons creuen els científics, és vell, d’uns quants milers d’anys com a mínim.

Un exemplar de tortuga gegant de les Galápagos
Un exemplar de tortuga gegant de les Galápagos

Les Galápagos, una reserva de biodiversitat únic al món

Així doncs, les Galápagos, conegudes per haver inspirat la teoria de l’evolució de Charles Darwin i també pel llibre homònim de Kurt Vonnegut, són una reserva de biodiversitat increïble i la llar d’espècies úniques tant de tortugues, les més conegudes, com també d’aus marines, moltes de les quals es troben en perill d’extinció. És per això, entre altres coses, que el 2022 l’Equador va ampliar la reserva marina de l’arxipèlag en 60.000 quilòmetres quadrats que es van afegir als 138.000km2 que, fins aleshores, ja ho estaven. Així, es volen protegir tant aquestes espècies, especialment les aus migratòries, com les de les illes Cocos, a Costa Rica.

Més notícies
Orsted vol aconseguir que els coralls creixin a la base de les seves turbines marines, creant ecosistemes nous | Orsted
Una prova pilot vol fer créixer corall a les turbines eòliques marines
El gegant Orsted duu a terme una operació pionera que, si té èxit, podria ajudar molt la biodiversitat
George el Solitari l'any 2007
L’espècie de tortuga a què pertanyia George el Solitari encara no s’ha extingit com es pensava
El descobriment d'una femella, parcialment emparentada amb ell, reviu les esperances de supervivència de l'espècie després que la seva mort hagués dut als científics a certificar-ne l'extinció
Entrenar coralls ha aconseguit fer-los més resistents a les temperatures altes | University of Miami
“Entrenen” el corall perquè resisteixi el canvi climàtic
Un equip d'investigadors nord-americans obre la porta a millorar la restauració dels ecosistemes marins
La tortuga Fernanda és la primera de la seva espècie que es troba des de 1906 | Universitat de Princeton
Trobada a les Galàpagos una tortuga gegant que es considerava extingida
És la primera vegada que se'n descobreix una en més d'un segle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa