MonPlaneta
L’espècie de tortuga a què pertanyia George el Solitari encara no s’ha extingit com es pensava
  • CA

George el Solitari va ser, durant molts anys, la tortuga més famosa de les illes Galápagos. Amb més de cent anys d’edat, se’l considerava el darrer exemplar de la seva subespècie, Chelonoidis abingdonii, i la seva mort, que va tenir lloc per causes naturals el 2012, va certificar-ne l’extinció perquè, malgrat tots els intents, no s’havia aconseguit que es reproduís.

Això, si més no, és el que s’havia pensat fins ara, que els conservadors d’aquest paradís natural, un dels hàbitats més excepcionals del món, han anunciat el descobriment d’un exemplar de femella que demostra que la família de George el Solitari encara no ha desaparegut del tot.

Aquesta tortuga, força jove, és descendent directa de les tortugues gegants de les Galápagos de l’illa de Pinta, a què pertanyia George, i ha esta trobada al volcà Wolf, a l’illa d’Isabela. Això ha dut els científics a pensar que encara hi ha esperança per a aquesta subespècie, ja que hi podria haver tortugues híbrides amb ancestres de l’illa de Pinta a altres llocs de l’arxipèlag. De fet, l’expedició al volcà Wolf també va permetre trobar onze mascles i divuit femelles més que, si més no parcialment, estaven relacionats amb l’espècie Cheloinidis niger, que havia habitat l’illa de Floreana i que també es considerava extingida, cosa que, ara, s’hauria de revisar.

Un programa de reproducció, de fet, en teoria fins i tot podria permetre tornar a poblar Floreana de tortugues semblants a les que hi havien viscut tradicionalment. Pel que fa a les tortugues de Pinta, no és tan clar, però l’existència d’un exemplar jove indica que hi podria haver altres exemplars amb ascendència d’aquella illa a la mateixa regió del volcà Wolf.

Les trenta tortugues s’han traslladat a l’illa de Santa Cruz, on hi ha un centre de cria i on s’estudiarà si poden ser incloses en algun dels seus programes. Així, és possible que una part dels gens de George el Solitari perdurin a través d’aquesta parenta llunyana i, potser, refer el dany causat per mariners, baleners i altres humans a les tortugues de les Galápagos abans no es convertís en una àrea protegida pel seu valor incalculable per a la biodiversitat i també per a la història de la Humanitat, ja que va ser allà mateix on Charles Darwin va desenvolupar la teoria de l’evolució.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa