MonPlaneta
Trobada a les Galàpagos una tortuga gegant que es considerava extingida

La tortuga gegant de l’illa Fernandina de les Galàpagos, a l’Equador, ha estat redescoberta després d’un segle considerada extingida. En un article publicat a ‘Communications Biology’, un equip liderat per la Universitat de Princeton, als Estats Units, ha anunciat la troballa d’una femella d’aquesta espècie, anomenada Chelonoidis phantasticus (‘tortuga gegant fantàstica’) i de què només es coneixia l’existència per un exemplar capturat l’any 1906.

Emparentada amb una altra tortuga trobada fa cent anys

Aquesta tortuga va ser descoberta el 2019 a l’illa de Fernandina, i se’n va seqüenciar el genoma per comparar-lo amb les altres 13 espècies conegudes de tortugues gegants de les Galàpagos. Gràcies a això, es va poder comprovar que pertany a la mateixa espècie que aquella altra tortuga trobada fa més d’un segle i, alhora, confirmar que no s’ha extingit.

Durant molt de temps, de fet, es va pensar que l’exemplar original havia estat transportat a l’illa, ja que no se n’havia vist mai més cap. Pel que sembla, però, ja en aquell moment era una espècie molt poc nombrosa. Aquesta nova tortuga, batejada ‘Fernanda’ en honor a l’illa on viu, és molt petita per ser una tortuga gegant, però tot i així és segur que pertany a l’espècie ‘fantàstica’ de què també era membre la trobada el 1906. Tot i que en un primer moment es va sospitar que també podia haver surat fins allà des d’una altra illa –aquestes tortuges no poden nedar–, les anàlisis genètiques van confirmar que no era així.

Indicis de la supervivència de l’espècie en un entorn extrem

Des de principis del segle XX, s’havien trobat indicis significatius però molt escassos que encara hi havia tortugues gegants a l’illa Fernandina, un volcà actiu a l’extrem occidental de les Galàpagos i que es considera la més pristina de l’illa. Durant tot aquest temps, algunes restes de deposicions s’havien anat trobant a la costa occidental de l’illa, però mai no s’ha pogut explorar completament l’illa a causa dels rius de lava que impedeixen l’accés a l’interior.

L'exemplar de tortuga gegant que ha estat trobat a les Galàpagos  | Marcelo Mata (Twitter)
Un exemplar de tortuga gegant de les Galàpagos | Marcelo Mata (Twitter)

El caràcter volcànic de l’illa, que és la més alta de les Galàpagos i relativament jove, només permet que hi hagi algunes petites clapes de vegetació a indrets on la lava ja s’ha solidificat, i va ser aquí on es va trobar Fernanda. Es pensa, a més, que hi ha d’haver alguns altres exemplars, no gaires, vivint en zones semblants de l’illa. Aquest hàbitat tan hostil, amb molt poc aliment, pot ser el que ha causat que la tortuga no creixés tant com s’hauria esperat.

Les tortugues de les Galàpagos, un cas excepcional

Els orígens de les tortugues de les Galàpagos es remunten a fa dos o tres milions d’anys, quan alguns exemplars van arribar surant des de la costa d’Amèrica del Sud. Com que no neden, van quedar aïllades a les illes on viuen, evolucionant ràpidament d’una manera semblant als famosos pinsans, els becs dels quals van ajudar Charles Darwin a desenvolupar la teoria de l’evolució al segle XIX. Les anàlisis genètiques de les 14 espècies que es coneixen, de fet, demostren que descendeixen d’un sol avantpassat.

Amb l’arribada dels europeus, les poblacions de tortugues van caure molt a causa dels mariners que les caçaven per obtenir menjar, després de descobrir que podien viure molt de temps als vaixells sense gaire menjar ni aigua. Així doncs, eren una font de carn fresca, però les seves llargues vides també volen dir que les poblacions, quan van deixar de caçar-se, van començar una recuperació molt lenta i difícil.

Més notícies
Aquesta espècie d'orquídia ha 'reaparegut' després de gairebé un segle considerada extingida | Reials Jardins Botànics Victòria

Redescobreixen una orquídia que es creia extingida des de fa un segle

No se n'havia vist cap des de 1933 però va ser entre les espècies supervivents als grans incendis d'Austràlia de 2019-2020
:  - Mobile
El famós 'Pájaro loco' podria no haver-se extingit, com es pensava fins ara | Universal Studios

L’espècie del famós ‘Pájaro loco’, declarada extingida, reapareix als EUA

Una expedició als boscos de Louisiana n'observa exemplars vius per primer cop des de 1944
:  - Mobile
Aquest exemplar de Rhinolophus hilli és el primer que els humans han vist en quaranta anys | Jon Flanders

Redescobreixen una espècie de ratpenat que es creia extingida fa 40 anys

Se'n va trobar un sol exemplar a Ruanda, on té el seu hàbitat però on no se la veia des de 1981
:  - Mobile
Tot i que es creia extingit, el ratolí de Gould sobrevivia a una illa de la costa australiana | Australia Wildlife Conservancy

Redescobreixen una espècie de ratolí que es creia extingida des de fa més de 150 anys

La troballa posa de manifest un cop més els estralls causats per la colonització europea de l'illa
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa