MonPlaneta
Troben una espècie de cloïssa que es creia extingida fa més de 40.000 anys
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Califòrnia – Santa Bàrbara, als Estats Units, ha anunciat que ha trobat una espècie de cloïssa que, fins ara, es creia que s’havia extingit fa més de 40.000 anys. Aquest descobriment exceptional, fet a Naples Point, a la costa del mateix estat nord-americà, ha estat anunciat en un article a la revista ‘Zookeys’ i suposa la troballa d’un ésser de què, fins ara, només se’n coneixia l’existència pel registre fòssil.

Una troballa casual

L’investigador Jeff Godard va començar a investigar el novembre de 2018 quan, per casualitat, va trobar un petit bivalve, amb una closca de només un centímetre. Quan va veure que treia un peu més llarg que la seva carcassa, va pensar que no havia vist mai aquella espècie, un fet estrany després de dècades treballant a la zona.

En comptes de recollir-lo, Godard en va fer fotografies de prop i amb bona qualitat, per veure si podia identificar-ne l’espècie. En dur-les a un altre expert, Paul Valentich-Scott, va identificar-ne la família, però li va dir que tampoc no havia vist mai cap animal com aquell. Tot i que tenia algunes sospites, no podia dir res sense veure’n un amb els seus propis ulls.

Després d'una gran recerca, els dos investigadors van aconseguir identificar aquesta cloïssa minúscula | Paul Valentich-Scott
Després d’una gran recerca, els dos investigadors van aconseguir identificar aquesta cloïssa minúscula | Paul Valentich-Scott

Una cerca esgotadora

Així doncs, van tornar a la zona on Godard havia vist la cloïssa, però van fer falta deu expedicions per, quan ja gairebé s’havien rendit, aconseguir trobar-ne un altre exemplar. Valentich-Scott el va recollir, i tots dos van començar a treballar per tal d’identificar-lo. En veure que la closca no concordava amb l’única espècie del seu gènere que se sap que viu a la zona de Santa Bàrbara, van pensar que havien trobat una nova espècie.

D’una nova espècie a una de ‘ressuscitada’

Per comprovar-ho, però, havien de revisar tota la literatura científica entre 1758 i l’actualitat. Així és com van trobar unes il·lustracions del bivalve anomenat com Bornia cooki, ara conegut com a Cymatioa cooki i descrit el 1937 a partir de només dos exemplars fossilitzats. Els investigadors van demanar-ne un, el que es coneix com ‘l’especimen tipus’, que serveix per determinar per comparació si un altre exemplar pertany a la mateixa espècie. En posar-los de costat, es van adonar que, efectivament, eren el mateix animal.

Malgrat viure en un indret estrany i ser molt petit, els investigadors es pregunten com ha pogut trigar tant a ser localitzat, ja que precisament el sud de Califòrnia ha estat analitzat extensament. Una idea és que hi arribessin com a larves durant les onades de calor marines d’entre 2014 i 2016 i que, a causa del seu ritme de creixement, ningú no els hagués vist fins ara.

Més notícies
George el Solitari era considerat el darrer de la seva espècie però, anys després de la seva mort, es va descobrir que tenia companys vius i que, per tant, la tortuga gegant de Pinta, a les Galàpagos, no s'havia extingit
Un estudi identifica més de 500 espècies que poden haver-se extingit
Tot i que podrien haver sobreviscut, fa més de 50 anys que ningú no en veu un exemplar
L'home de Flores podria continuar vivint a l'illa que li va donar nom, segons alguns testimonis oculars | Wikimedia Commons
Un antropòleg afirma que un homínid que es creia extingit encara sobreviu
Alguns indonesis afirmen haver vist criatures quasihumanes, i Gregory Forth està convençut que són l'Homo floresiensis
El mihirung, desaparegut fa 40.000 anys, era un ocell enorme que no podia volar
Descobreixen per què es van extingir els “ànecs demoníacs”
Aquests animals, de la mida d'un cavall, van desaparèixer fa 40.000 anys
El dugong, amb el seu caràcter tranquil, va ser caçat gairebé fins l'extinció i ara està perdent els seus hàbitats | Julien Willem (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)
S’extingeix a la Xina el mamífer marí d’on va sorgir el mite de les sirenes
Un estudi declara el dugong "funcionalment extingit" al país, una pèrdua "devastadora"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa