MonPlaneta
S’extingeix a la Xina el mamífer marí d’on va sorgir el mite de les sirenes
  • CA

Un equip d’investigadors de la Societat Zoològica de Londres (ZSL, Anglaterra) ha declarat el dugong extingit a la Xina. Segons expliquen en un article a ‘Royal Society Open Science’, aquest mamífer marí, d’on es creu que va sorgir el mite de les sirenes –no pas les gregues sinó la seva evolució posterior– només tres persones n’han vist en els darrers tres anys, raó per la qual ha estat declarat “funcionalment extingit”.

Aquesta pèrdua, “devastadora” pels mateixos autors de l’estudi, no suposa la desaparició de l’espècie, que encara sobreviu a altres aigües tropicals del món, però és un cop molt dur perquè, a més, allà on encara viu s’exposa a les mateixes amenaces que l’han eliminat de la Xina, és a dir, els accidents amb vaixells i la caça, que es combinen amb el seu comportament lent i confiat per abocar-los al desastre.

Els dugongs estan amenaçats a totes les zones del món on encara viuen | Wikimedia Commons
Els dugongs estan amenaçats a totes les zones del món on encara viuen | Nick Hobgood (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Revisant les observacions de dugongs

Els científics del ZSL, juntament amb companys de l’Acadèmia Xinesa de Ciències, van revisar les dades històriques d’observacions de dugongs a la Xina. Com que no n’hi ha hagut cap de verificada des de l’any 2000, van fer servir la ciència ciutadana, entrevistant 788 persones de regions costaneres per determinar quan era el darrer cop que recordaven haver-ne vist un. La mitjana era de 23 anys, i només tres deien que n’havien trobat algun els darrers cinc anys.

La destrucció de les praderies marines l’amenaça arreu del món

Amb aquestes dades sembla clar que el dugong, un animal de gairebé una tona i que és l’únic mamífer marí herbívor, ha desaparegut de les aigües de la Xina, malgrat que fa més de 30 anys que les autoritats del país van declarar-lo un animal protegit. La destrucció dels seus hàbitats, incloses les praderies marines de què s’alimenta, ha acabat la feina que, durant el segle XX, van fer els caçadors que volien la seva carn, el greix i els ossos.

Aquests mamífers marins, els únics herbívors de la família, estan desapareixent arreu del món | Wikimedia Commons
Aquests mamífers marins, els únics herbívors de la família, estan desapareixent arreu del món | Gejuni (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 de)

A dia d’avui, segons dades de Nacions Unides, cada any desapareix un 7% de les praderies marines a causa del desenvolupament urbanístic, la pesca descontrolada, la contaminació i el canvi climàtic. Així doncs, l’extinció dels dugongs a la Xina podria ser un toc d’atenció pels indrets on encara sobreviu, com ara l’Àfrica Oriental i Austràlia, que són entre les 37 regions tropicals on viu l’espècie, considerada “vulnerable” per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura.

Més notícies
Un manatí de Florida | Wikimedia Commons
Florida alimenta manatís amb tones d’enciam per evitar que morin de fam
Aquests animals fa anys que han perdut la seva font d'aliment principal a causa de la contaminació
Les balenes blaves estan patint molt l'intens trànsit marítim de la Patagònia xilena
La Patagònia xilena, una zona mortal per a les balenes blaves
El trànsit marítim produeix col·lisions que acaben amb la vida d'aquesta espècie amenaçada
La vida als mars i oceans del nostre planeta està greument amenaçada pels efectes del canvi climàtic | NASA
La vida marina s’encamina cap a una extinció massiva
Si l'aigua continua escalfant-se, la majoria d'animals que viuen als oceans podrien morir
Descobert un manatí amb el nom de Donald Trump gravat al llom
Les autoritats nord-americanes investiguen aquest cas flagrant de maltractament animal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa