MonPlaneta
L’espècie del famós ‘Pájaro loco’, declarada extingida, reapareix als EUA

El picot negre de bec d’ivori (Campephilus principalis), conegut popularment per ser l’espècie d’ocell a què pertanyia ‘Woody Woodpecker’ (‘Pájaro loco’ en la versió castellana), podria no estar tan extingit com es pensava fins ara. Tot i que el govern dels Estats Units va certificar-ne la desaparició el 2021, i que no se n’havia vist cap exemplar confirmat des de 1944, una expedició als boscos de l’estat nord-americà de Louisiana afirma, en un article publicat a ‘bioRxiv’, que n’ha localitzat de vius.

El possible retorn d’un ocell tràgicament desaparegut

Les fotografies aportades són borroses però, si fem cas al que afirmen els investigadors participants a l’expedició, corresponen al famós picot negre de bec d’ivori, que podria sobreviure als boscos pantanosos del sud dels Estats Units després d’haver desaparegut tant de la resta de l’Amèrica del Nord continental com, també, de Cuba, on no es veu un exemplar de la subespècie des de 1987. És el picot més gran dels Estats Units i, a partir del segle XIX, la caça i l’expansió humana en van reduir els números fins que es va creure que havia desaparegut.

Dues de les fotografies aconseguides pels investigadors, comparades amb fotografies antigues confirmades del picot negre de bec d’ivori

Una expedició de tres anys per retrobar-lo

Aquest descobriment, doncs, ha estat fruit d’una expedició de tres anys amb càmeres i gravadores d’àudio instal·lades als boscos que, juntament amb un dron sobrevolant-los, ha mirat d’aconseguir proves de la superviviència de l’espècie. A més de les imatges aconseguides, els membres de l’equip de recerca afirmen que n’han vist més d’una vegada i que fins i tot n’han sentit el xisclet que, és clar, no és com la del seu equivalent animat.

Si es confirma que aquesta espècie d’ocell continua viva, potser caldria prendre mesures per protegir-la tot i que, pel que s’ha vist fins ara, no ha tingut cap problema per amagar-se, fins i tot, dels humans que només en volien documentar l’existència. En qualsevol cas, la reaparició d’un animal que es creia exterminat definitivament sempre és una bona notícia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa