Els taurons balena, els peixos més grossos del món, han resultat ser els omnívors més grossos del planeta, també. Tot i que fins ara se l’havia considerat un animal carnívor, un article recent publicat a la revista ‘Ecology’ aporta proves a les que, fins ara, apuntaven que també poden menjar i digerir algues. No només això sinó que, segons aquest darrer estudi, fins i tot ho fan expressament.
Una ingestió que es creia accidental
Amb una llargada d’uns 12 metres, els taurons balena (Rhincodon typus) són l’espècie de peix més grossa que existeix i també una de què se’n saben ben poques coses. Tot i que s’ha comprovat que en alguns exemplars que han estat trobat morts a la platja hi havia algues, la seva manera de menjar, nedant amb la boca oberta, ha fet pensar que la presència de vegetals eren un accident. Com que els carnívors no poden digerir vegetals, es pensava que devien passar pel seu sistema digestiu intactes.

Analitzant els teixits per conèixer la seva alimentació
Els taurons balena viuen gairebé sempre a les profunditats de l’oceà, de manera que una de les maneres més senzilles de conèixer-ne la biologia, i també què mengen, és analitzar la composició química dels seus teixits. Així, si són realment omnívors, superarien de molt l’ós de Kodiak que, amb uns 2,5 metres de llargada, només és l’omnívor terrestre més gros del món.
No obstant això, hi ha alguns dubtes. Primer, continua sent possible que no mengi algues expressament i que, com dèiem, les ingereixi amb la boca oberta. No obstant, la presència molt superior d’un tipus d’alga concreta, els sargassos, fa pensar que hi ha una prefèrencia clara, potser per aconseguir algun nutrient que no pot obtenir de cap altra manera. A més, les anàlisis indiquen que els vegetals formen una part molt important de la seva dieta, molt més de les que es pensava, i el fet que els pugui digerir, per sí sol, ja és un indici prou important.