MonPlaneta
El sonar de les naus de guerra pot estar matant els dofins del mar Negre
  • CA

La invasió russa d’Ucraïna podria estar tenint encara una altra víctima inesperada: els dofins. Segons informa la cadena nord-americana NBC els sonars dels vaixells de guerra que hi ha actualment al mar Negre podrien estar matant-los, ja que interfereixen en el seu sistema d’ecolocalització i els impedeixen navegar.

Centenars de dofins morts a les platges

Aquest efecte del trànsit de naus de guerra s’està notant especialment a la costa de Turquia on, des del febrer, han aparegut més de 100 dofins morts, una xifra molt més alta que la dels anys anteriors. A més, també han aparegut dofins morts a Bulgària i Crimea, i també s’han vist alguns d’aquests cetacis comportant-se d’una manera estranya. Tot plegat, afirmen els científics, és a causa de la contaminació acústica dels vaixells de guerra de la zona nord del mar, on hi ha la península de Crimea, ocupada per Rússia, i també la ciutat d’Odessa, escenari de forts combats.

Dofins | Wikimedia Commons
El sistema de navegació dels dofins es veu molt afectat pel sonar, com passa amb altres cetacis | Wikimedia Commons

Uns efectes perillosíssims

Els vaixells de guerra i els submarins fan servir sonars de baixa freqüència que afecten greument el sistema de localització dels dofins. En no poder navegar, aquests animals tampoc no poden trobar preses i, per tant, moren de gana. A més d’això, però, el sonar també els confón i els espanta, fent que nedin contra les roques o les platges. Tot plegat sense comptar, és clar, que poden detonar mines submarines o morir a causa dels bombardeigs, o enverinar-se amb el combustible o altres vessaments dels vaixells tocats o enfonsats en els combats.

Una crisi de biodiversitat molt greu

La Fundació de Recerca Marina de Turquia ja fa temps que avisa que la invasió russa d’Ucraïna pot estar causant una “crisi de biodiversitat”. A més, és clar, hi ha els rumors que, durant anys, han indicat que primer la Unió Soviètica i després Rússia han entrenat aquests animals, i també altres cetacis, amb finalitats militars.

A més dels dofins que han mort a les costes, doncs, en podrien haver mort molts més, i els investigadors creuen que la xifra real pot ser “molt alta”. A banda d’això, la contaminació acústica dels mars afecta moltíssimes espècies més, com ara peixos o tortugues, causant un problema molt greu en tota la cadena tròfica d’aquests ecosistemes de què podrien trigar anys a recuperar-se. Tot plegat, per si fos poc, en una regió que ja està molt tocada per les activitats industrials i agrícoles del nord i la sobrepesca del sud.

Més notícies
La central nuclear de Txernòbil vista des de la ciutat de Prípiat | Wikimedia Commons
Incendis i destrucció d’un laboratori al voltant de la central de Txernòbil
Segons les autoritats ucraïneses, els soldats russos han saquejat i destruït una instal·lació de control de la radiació
La guerra a Ucraïna, un dels principals productors de blat del món, pot provocar una crisi planetària | Raimond Spekking / Wikimedia Commons
La guerra a Ucraïna arrossega el món a una gran crisi alimentària
L'augment del preu del blat i els fertilitzants posa en perill el menjar de milions de persones
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades
Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí
La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
Dofins
Descobreixen que també hi ha dofins esquerrans
Un estudi revela la lateralització dels tursiops, que se suma a la que s'ha anat descobrint en moltes espècies de mamífers, amb tendències diferents a ser esquerrans o dretans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa