MonPlaneta
Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí
  • CA

A causa de l’excés de soroll sota l’aigua, les tortugues marines poden arribar a quedar-se temporalment sordes, segons un estudi recent. Aquest fenomen, que ja s’havia observat en altres animals marins com ara peixos i dofins, suposa encara una altra amenaça per a aquests animals. El perill del soroll, causat pels vaixells i per la construcció d’infraestructures marines, no havia estat gaire comprès fins ara, i ajudarà a entendre millor quin mal causa la nostra activitat als ecosistemes marins.

Els resultats preliminars de l’estudi van ser presentats a l’Ocean Sciences Meeting 2022, que es va celebrar de manera telemàtica durant les darreres dues setmanes. Andria Salas, investigadora postdoctoral de la Institució Oceanogràfica Woods Hole i coautora de l’estudi, va remarcar que aquest treball és “el primer” que demostra que les tortugues poden perdre l’oïda per l’exposició a sorolls forts, per bé que es considerava pràcticament segur.

L’anomenada “tortuga punk” és una altra de les moltes espècies aquàtiques amençades d’extinció

Un sentit importantíssim

Les tortugues aquàtiques confien en la seva oïda per conèixer el seu entorn, orientar-se i detectar depredadors. Algunes, de fet, fins i tot es comuniquen sota l’aigua mitjançant sons. Tot i això, aquests animals, com la resta de rèptils, han estat menys estudiats pel que fa als efectes de l’excés de soroll submarí, i aquest estudi, que demostra per primer cop que els pot fer perdre temporalment l’oïda, indica que podrien ser més sensibles al so del que es pensava fins ara.

Els efectes del soroll, de fet, es van començar a notar fins i tot a nivells baixos. L’exposició a sons forts acaba, produint una disminució de la sensibilitat auditiva dels animals. En el cas d’una tortuga, aquesta disminució pot fer que deixin de sentir altres tortugues que intenten comunicar-se amb elles o avisar-les que hi ha depredadors al voltant. Tenint en compte que la més de la meitat d’espècies de tortuga marina estan amenaçades, el soroll pot estar sent encara una altra amenaça a la seva supervivència, i una de molt estesa perquè comencen a perdre oïda amb nivells de contaminació acústica molt més baixos del que s’esperava.

Un vaixell contenidor de Maersk | Wikimedia Commons
Les rutes marítimes poden ser un perill per a molts animals a causa del soroll que fan | Wikimedia Commons

L’estudi es va fer en dues espècies de tortugues d’aigua dolça que no estan amenaçades. Gràcies a uns aparells, es va poder mesurar el petit voltatge de les seves neurones en sentir sons. Després d’exposar-les a soroll blanc fort, es va determinar que perdien capacitat de sentir-hi, i se les va continuar monitoritzant per veure quant trigaven a recuperar els nivells d’audició normals. Tot i que sempre ho feien, algunes podien patir els efectes del soroll durant més d’una hora, i una d’elles va continuar patint-los durant diversos dies.

Aquesta pèrdua d’oïda, que és temporal, és un fenomen fisiològic normal i que ha estat observat en tot tipus d’animals. El problema, però, especialment en aquest cas, és que també pot predir problemes més grans com ara la pèrdua permanent d’oïda o danys al sistema auditiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa