MonPlaneta
Descobreixen que també hi ha dofins esquerrans
  • CA

Tal i com passa amb els humans, un 10% dels quals, aproximadament, són esquerrans, els animals també tenen un comportament lateralitzat. Si pel que fa a la nostra espècie, fa uns mesos es van identificar els gens que fan que una persona sigui esquerrana, ara un article a la revista ‘Royal Society Open Science’ ha revelat que els dofins, en concret els del gènere dels tursiops, compleixen la mateixa norma que altres mamífers en aquest aspecte, concretament a l’hora de buscar menjar al llit marí.

En les espècies que tenen mans, és a dir, principalment els primats, lateralització és molt fàcil d’observar, i si els ximpanzés i els goril·les tenen força tendència a ser dretans, com passa amb els humans, els orangutans tenen una ràtio molt més alta d’esquerrans. Fora dels nostres parents més propers, els cèrvols, quan es desplacen en ramats, giren en sentit antihorari, i les girafes també mouen primer la seva pota davantera esquerra quan s’estiren.

En un animal com el dofí, aquesta observació era més complicada, i no obstant això el capità d’un vaixell del Dolphin Communication Project va fer notar a una de les científiques del projecte, la doctora Jennifer Kaplan, que aquests cetacis sempre giren en la mateixa direcció quan cerquen preses al fons del mar.

Quan van començar a estudiar-ho amb deteniment, Kaplan i el seu equip es van adonar que el 99% de les vegades, els dofins giraven cap a l’esquerra. De les més de deu hores de vídeo que van examinar, on apareixien dofins buscant anguiles i peixos a la sorra fent servir el seu sistema d’ecolocalització, abans d’atacar la presa feien un moviment en aquest sentit. De fet, només en van observar un que girés cap a la dreta de manera consistent.

Pel que fa a les raons d’aquest fet, que és compartit amb altres espècies de balenes i dofins, no se n’han estudiat les raons, tot i que es creu que té a veure, com en la resta d’animals, amb el funcionament del seu cervell i en com processen la informació, cosa que podria fer-los triar un costat del seu cos en comptes de l’altre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa