MonPlaneta
Les serps també tenen clítoris, un descobriment que sorprèn els científics
  • CA

En un descobriment que ha sorprès la comunitat científica, un equip d’investigadors afirma que ha esbrinat que les serps femella també tenen clítoris. Un estudi publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’, explica amb detall com és aquest organ sexual en aquesta família de rèptils i com, pel que se’n desprèn, podrien tenir una vida sexual molt més complexa del que es pensava fins ara.

Un organ molt comú en els vertebrats

Els clítoris són presents a moltíssims vertebrats, dels cocodrils als dofins. Una excepció notable, però, són els ocells, que el van perdre al llarg de l’evolució. Fins ara, es pensava que les serps femella havien corregut la mateixa sort, un fet que estranyava els investigadors perquè els llangardaixos, uns animals molt emparentats amb elles, en tenen un parell, anomenats ‘hemiclítoris’, cosa que encaixa amb el fet que els mascles tenen hemipenis.

S'han descobert bacteris que poden sobreviure al verí de serps i aranyes, una cosa que semblava impossible | Wikimedia Commons
Fins ara es creia que les serps, com els ocells, havien perdut el clítoris durant el procés evolutiu | Wikimedia Commons

En qualsevol cas, l’estudi de l’anatomia sexual de les serps havia estat, probablement, ignorat com un altre reflex de la moral que ha impedit tradicionalment estudiar el sexe femení en general. De fet, no fa pas tants anys que es coneixen tant la funció com la importància del clítoris femení humà, si més no de manera general. El cas de les serps, a més, amb hemiclítoris molt delicats i que és fàcil que passin desapercebuts, encara ho feia més difícil.

Grans diferències entre espècies

Examinant atentament serps mortes, però, els investigadors van trobar el que són clarament uns òrgans duals que no s’assemblen gens als hemipenis dels mascles. Els hemiclítoris, en comptes d’estar plens de fibres musculars, ho estan de col·làgen i tenen un gran número de connexions nervioses, cosa que indica que probablement són molt sensibles al tacte. A més, també estan dotats d’uns vasos sanguinis robustos.

Situació dels hemiclítoris d'una serp respecte la cloaca | Proceedings of the Royal Society B
Situació dels hemiclítoris d’una serp respecte la cloaca | Proceedings of the Royal Society B

Pel que fa a les diferències entre espècies, sembla que hi ha serps amb clítoris enormes i d’altres que els tenen molt petits, i fins i tot hi ha diferències en l’indret exacte de l’anatomia de les serps on es troben. Tot plegat, però, concorda amb la idea que les serps van evolucionar a partir dels llangardaixos i que els seus clítoris no van desaparèixer sinó que també van canviar.

Una possible utilitat

En allò referent a la seva utilitat, els investigadors creuen que la cerimònia d’aparellament i còpula podria estimular aquests òrgans, especialment quan les serps enrosquen els seves cues. Això podria fer que les femelles estiguessin més receptives, animant-les a copular més vegades i durant més estona i, d’aquesta manera, augmentant les seves probabilitats de fertilització.

Un altre descobriment que ens deixa clar que, fins i tot en aquells aspectes en què sembla que ja ho coneixem tot, sempre ens queda alguna cosa per aprendre.

Més notícies
Narvals a prop de Grenlàndia
Les narvals i les balenes blanques també tenen la menopausa
Amb aquestes dues espècies, el número d'animals coneguts que passen per aquesta fase arriba a cinc
Un nadó | Pixabay
Dos sexes no són suficients, tampoc per a la ciència
Dos professors nord-americans expliquen per què la tria binària als certificats de naixement és alhora incorrecta i problemàtica
Al regne animal sovint res no és el que sembla, especialment pel que fa al sexe
Sexe i poder al món animal: 7 exemples per repensar el que creus que saps
La natura té un reglament molt menys clar del que creiem
O. swinhoana | Wikimedia Commons
Descobreixen una granota amb sis cromosomes sexuals
O. swinhoana és l'únic vertebrat que té els gens que determinen el sexe en mamífers, ocells i peixos tal i com els va heretar d'un avantpassat comú

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa