MonPlaneta
Els rorquals geperuts poden aprendre cançons complexes d’altres rorquals
  • CA

Un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Queensland, a Austràlia, ha demostrat que els rorquals geperuts poden aprendre cançons d’una complexitat enorme de rorquals d’altres regions del món. Tal com expliquen els científics en un article publicat a ‘Scientific Reports’, els rorquals d’aquesta espècie que viuen a Nova Caledònia poden aprendre les cançons dels seus congèneres de la costa est d’Austràlia amb una precisió notable.

Un intercanvi cultural sense precedents

En un comunicat publicat per la mateixa Universitat de Queensland, la doctora Jenny Allen explica que aquests animals han demostrat “un nivell de ‘transmissió cultural'” que va més enllà del que s’ha vist en cap espècie no-humana. Una conclusió a què l’equip ha arribat després d’estudiar atentament els patrons de les cançons que cantaven els rorquals geperuts de cada regió entre 2009 i 2015 i veient com la ‘cultura’ es transmetia entre aquestes poblacions.

La complexitat de les cançons es determinava mesurant tant el número de sons que feien els balenes com la llargada dels patrons sonors. Escoltant les cançons dels rorquals australians, van poder veure si les cançons canviaven d’alguna manera en ser cantades pels rorquals de Nova Caledònia. Sorprenentment, tots van aprendre exactament els mateixos sons, sense simplificar ni eliminar res. I cada any, a més, cantaven una cançó diferent, indicant que els rorquals poden aprendre un patró sencer d’una altra població amb una gran velocitat.

Un pas més en la seva comprensió

Aquest descobriment dóna suport a la idea que les balenes aprenen les cançons durant les seves migracions conjuntes o als territoris on s’alimenten, que també comparteixen. Documentar un intercanvi cultural d’aquesta escala en una espècie no humana, però, és inaudit, i pot ser que ajudi a estudiar més i millor quina ha estat l’evolució de la comunicació cultural tant en els animals com en els humans.

A dia d’avui, els rorquals geperuts han estat trets de la llista d’espècies en perill d’extinció. No obstant això, cal controlar i seguir atentament les seves poblacions per assegurar que continuen desenvolupant-se amb normalitat, i un descobriment com aquest podria ajudar, ja que conèixer en profunditat una espècie sempre millora els programes de conservació i de gestió de les poblacions.

Més notícies
Un grup de rorquals geperuts jugant | D.P.
Un pescador sobreviu després de ser engolit per una balena
L'home, que capturava llagostes, va topar amb un rorqual geperut de més de deu metres de llargada
El rorqual geperut en el moment de 'menjar-se' el lleó marí
Un jove fotògraf captura l’instant en què una balena “s’empassa” un lleó marí
Chase Dekker està segur que és el primer cop que s'aconsegueixen imatges d'un esdeveniment tan insòlit
Una femella adulta i una cria de rorqual austral són remolcats a un 'vaixell d'investigació' japonès.
Els baleners japonesos han mort 122 rorquals embarassades aquesta temporada
El país asiàtic no és l'únic que continua caçant balenes però sí l'únic que s'empara en "necessitats científiques" per continuar amb una pràctica àmpliament rebutjada arreu del món.
Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic | Aqqa Rosing-Asvid
Indignació internacional per un projecte d’experimentació amb balenes a Noruega
El projecte inclou capturar rorquals i sotmetre'ls a proves d'audició que poden ser molt estressants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa