MonPlaneta
Les rates mouen el cap seguint la música
  • CA

Les rates, quan senten música, també poden moure el cap tot seguint-ne el ritme. Aquest és el darrer descobriment d’un equip d’investigadors de la Universitat de Tòquio (Japó) que, en un article publicat a ‘Science Advances’, afirmen que han observat aquests rosegadors respondre així a cançons de Michael Jackson, Queen, Lady Gaga o Mozart. Un fet que podria ajudar-nos a respondre quins són els orígens evolutius del ritme.

Un tret que va molt més enllà dels humans

Fa temps que sabem que els humans no som els únics animals que seguim ritmes ja que, per exemple, els lloros també ho fan. Així, tot i que considerem la música com un fenomen íntimament humà, en realitat no és així, sinó que ve dels nostres avantpassats i, com demostra l’exemple de les rates o els ocells, segurament de molt, molt enrere. El fet és que la sincronització al ritme, és a dir, la habilitat de reconèixer-lo i moure’s seguint-lo, és present en algunes espècies i en d’altres no.

Gustos compartits

En el cas de les rates es va comprovar que posant la mateixa peça, si es variava la velocitat, es movien més ràpid o més a poc a poc. A més, tot i que els investigadors pensaven que la mida de cada animal podia determinar a partir de quin tempo s’activava el sacseig del cap –els humans segueixen el ritme preferiblement a ritmes d’entre 120bpm i 140bpm– sembla que no és així. Les rates no prefereixen ritmes més ràpids sinó que, segons van observar, el moment en què més movien el cap era quan la música es reproduïa a 132bpm.

Així doncs, sembla que hi ha alguna cosa essencial i compartida en com està fet tant el cervell de les rates com el nostre que fa que responguem al ritme de manera semblant. Això, és clar, fa pensar que aquesta capacitat es va desenvolupar en algun avantpassat comú i que s’ha anat mantenint malgrat la distància evolutiva que ens separa.

escoltar escoltant musica auriculars
La música produeix reaccions semblants en animals molt diferents | Pxhere

Reptes pendents

No obstant això, queda una pregunta per resoldre. Una de les idees clau de la percepció i la sincronització del ritme és que, un cop l’has entès, el pots predir i moure’t anticipant-t’hi. En el cas de les rates, però, no està clar si ho fan així o si simplement hi reaccionen. En qualsevol cas, és un descobriment tan sorprenent com interessant i que obre la porta a continuar explorant aquest camp.

Més notícies
Centenars de milions de persones d'arreu del món han abdicat el seu criteri musical i les ganes de descobrir en favor dels algoritmes d'intel·ligència artificial | Pxhere
Com canviarà la música que escoltem a causa de la intel·ligència artificial
Un grup de la Universitat Pompeu Fabra engega un projecte per reflexionar sobre com avançaran aquests camps
Els humans som capaços de reconèixer una melodia independentment del timbre, el to o la velocitat amb què sonin | Piqsels
Un equip català investiga com detecta el cervell la música que coneixem
Aquesta propietat és compartida amb altres animals, que la tenien abans que nosaltres
La música pot ajudar a ensenyar els nens autistes a reconèixer emocions en les expressions facials | Pxhere
La música pot ajudar les persones autistes a desxifrar expressions facials
Un equip de la UPF explora la seva utilitat per millorar el reconeixement de les emocions
Els rorquals geperuts tenen cançons molt complexes i que poden compartir amb els seus companys, fins i tot de poblacions diferents
Els rorquals geperuts poden aprendre cançons complexes d’altres rorquals
Aquests animals demostren un nivell de "transmissió cultural" mai vist en cap altra espècie no-humana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa