MonPlaneta
Les poblacions de rorquals comuns s’han recuperat molt en només 50 anys
  • CA

Els número de rorquals comuns del món s’ha recuperat enormement en els 50 anys que fa que se’n va començar a restringir la caça. En un article a ‘Scientific Reports’, un equip d’investigadors informa que a l’illa d’Elephant, a l’Antàrtida, s’han vist grups de 150 d’aquestes balenes alimentant-se als bancs de krill, un espectacle difícil de veure ja que, entre els segles XIX i XX, havien estat caçades pràcticament fins l’extinció.

El retorn a un hàbitat important per a l’espècie

Aquest retorn als seus espais tradicionals d’alimentació a l’Antàrtida també inclou càlculs d’abundància que apunten que, en aquell indret, hi ha una concentració més gran de rorquals que a d’altres llocs del món. Tot i això, tenint en compte que només entre l’1% i el 2% dels rorquals va sobreviure a l’època de la cacera industrial de balenes, aquesta reaparició, i als mateixos llocs on s’havien reunit fa dècades, abans que gairebé desapareguessin, són un signe que l’espècie ha redescobert un hàbitat que era important per a ella i que la població s’està recuperant.

Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic | Aqqa Rosing-Asvid
Exemplar de rorqual comú albirat a l’Atlàntic | Aqqa Rosing-Asvid

De fet, a l’estudi, els mateixos investigadors afirmen que un retorn com aquest, a alimentar-se en grans quantitats a zones riques en krill, és “una esperança que els rorquals estiguin camí de recuperar els seus números d’abans de l’explotació”. En un comunicat de premsa, Bettina Meyer, coautora de l’estudi i biòloga i professora de l’Institut Alfred Wegener, a Alemanya, afirma que “mai no havia vist tantes balenes en un lloc fins ara” i que va quedar “absolutament fascinada” veient grups tan grans de balenes menjant.

Una recuperació lenta

Després d’aproximadament un segle de caça intensiva de rorquals comuns, la quota de captura permesa es va anar reduint fins arribar a zero el 1976, i el 1982 la seva pesca comercial va ser suspesa per a totes les espècies de balena, deixant el Japó, Islàndia i Noruega com els únics països que han caçat balenes des d’aleshores.

Els rorquals comuns, que eren considerats “en perill” per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, van ser reclassificats com a “vulnerables” l’any 2018, després d’uns anys en què les observacions d’aquests animals van anar augmentant i que, a més, indicaven que la zona del voltant de l’illa d’Elephant és una àrea d’alimentació important per a aquests animals.

Aquesta imatge espectacular mostra dotzenes de rorquals respirant alhora a les aigües de l'Antàrtida | Alfred Wegener Institute
Aquesta imatge espectacular mostra dotzenes de rorquals respirant alhora a les aigües de l’Antàrtida | Alfred Wegener Institute

Els llocs on hi ha menjar es transmeten de mares a fills

Moltes espècies de balena es transmeten els hàbits o la informació sobre els llocs on s’alimenten de generació en generació i, segons els estudis, són les mares qui s’encarreguen de passar aquesta informació. És possible que els indrets de l’Antàrtida on hi ha més abundància d’aliment s’haguessin perdut durant unes generacions perquè les seves poblacions eren massa petites i desconnectades com perquè s’hi traslladessin en grans quantitats. Ara, però, podrien haver-se recuperat considerablement.

Més enllà de l’alegria de veure els rorquals comuns tornant en aquestes quantitats als llocs on s’havien alimentat fins que els humans vam començar a caçar-los, també és important tenir en compte els beneficis ambientals que poden aportar a la zona, ja que reciclen nutrients i ajuden al creixement del fitoplàncton, que és la base de la cadena alimentària de l’Antàrtida.

Més notícies
Una femella adulta i una cria de rorqual austral són remolcats a un 'vaixell d'investigació' japonès.
Els baleners japonesos han mort 122 rorquals embarassades aquesta temporada
El país asiàtic no és l'únic que continua caçant balenes però sí l'únic que s'empara en "necessitats científiques" per continuar amb una pràctica àmpliament rebutjada arreu del món.
Un grup de rorquals geperuts jugant | D.P.
Un pescador sobreviu després de ser engolit per una balena
L'home, que capturava llagostes, va topar amb un rorqual geperut de més de deu metres de llargada
Una balena franca de l'Atlàntic Nord amb la seva cria | Wikimedia Commons
Les balenes franques de l’Atlàntic Nord cada cop són més petites
Això posa en perill la seva supervivència ja que fa que es reprodueixin menys al llarg de la vida
Les orques ataquen els taurons blancs de Gansbaai, a Sud-àfrica, fent-los abandonar la regió
Les orques han expulsat els taurons blancs de les costes de Sud-àfrica
Fa uns anys que els esquals eviten la zona, que havia estat el seu hàbitat durant molt de temps

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa