Les balenes franques de l’Atlàntic Nord cada cop són més petites

Això posa en perill la seva supervivència ja que fa que es reprodueixin menys al llarg de la vida

Les balenes franques de l’Atlàntic Nord, una espècie de què queden uns 350 exemplars i que es troba críticament amenaçada, s’han encongit pràcticament un metre durant els darrers vint anys, segons afirma un estudi publicat aquest dijous a la revista ‘Current Biology’ i que es basa en observacions fetes amb drons o avionetes. Aquest fet, que molt probablement és culpa dels humans, posa en risc la seva supervivència perquè aquesta diferència de mida afecta directament la seva capacitat reproductiva i la de cuidar correctament les seves cries.

La llargada mitjana normal d’una balena franca de l’Atlàntic Nord ha passat de 14 a 13 metres en 20 anys, una reducció significativa. Això indica clarament l’existència d’un problema, creuen els investigadors, i és que les col·lisions amb vaixells i el canvi climàtic, que està movent més al nord el seu menjar, estan sotmetent aquests animals a un estrès molt gran i que acaba causant que no creixin tant com abans.

El problema, com hem vist, és que això fa que una espècie amenaçada es reprodueixi menys, i de fet, si el 2010 es calculava que hi havia unes 500 balenes franques de l’Atlàntic Nord, ara n’hi podria haver només 356. Aquesta disminució de la població, sembla, no és deguda tant a la mort d’exemplars sinó a la baixa taxa de reproducció de l’espècie. Entre les cries d’aquesta espècie de balena, a més, la causa de mort més freqüent és quedar atrapada en una xarxa de pesca.

Nou comentari