MonPlaneta
Les balenes franques de l’Atlàntic Nord cada cop són més petites
  • CA

Les balenes franques de l’Atlàntic Nord, una espècie de què queden uns 350 exemplars i que es troba críticament amenaçada, s’han encongit pràcticament un metre durant els darrers vint anys, segons afirma un estudi publicat aquest dijous a la revista ‘Current Biology’ i que es basa en observacions fetes amb drons o avionetes. Aquest fet, que molt probablement és culpa dels humans, posa en risc la seva supervivència perquè aquesta diferència de mida afecta directament la seva capacitat reproductiva i la de cuidar correctament les seves cries.

La llargada mitjana normal d’una balena franca de l’Atlàntic Nord ha passat de 14 a 13 metres en 20 anys, una reducció significativa. Això indica clarament l’existència d’un problema, creuen els investigadors, i és que les col·lisions amb vaixells i el canvi climàtic, que està movent més al nord el seu menjar, estan sotmetent aquests animals a un estrès molt gran i que acaba causant que no creixin tant com abans.

El problema, com hem vist, és que això fa que una espècie amenaçada es reprodueixi menys, i de fet, si el 2010 es calculava que hi havia unes 500 balenes franques de l’Atlàntic Nord, ara n’hi podria haver només 356. Aquesta disminució de la població, sembla, no és deguda tant a la mort d’exemplars sinó a la baixa taxa de reproducció de l’espècie. Entre les cries d’aquesta espècie de balena, a més, la causa de mort més freqüent és quedar atrapada en una xarxa de pesca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa