MonPlaneta
El 90% dels taurons del món es van extingir misteriosament fa 19 milions d’anys
  • CA

Fa uns 19 milions d’anys, un 90% de tots els taurons que hi havia als oceans del món van desaparèixer, i els científics no han sabut explicar-ne el motiu. El descobriment d’aquesta extinció massiva, fet per investigadors de la Universitat de Yale (Estats Units), ha sorprès la comunitat científica, que no s’ha vist capaç d’explicar com nou de cada deu dels depredadors més voraços dels oceans van desaparèixer de sobte.

De fet, l’objectiu inicial de l’estudi on es va observar aquesta extinció massiva era observar l’abundància de peixos als oceans durant els darrers 80 milions d’anys, i l’estabilitat que hi havia hagut durant moltíssim temps es va trencar de sobte amb una caiguda del 90% en les poblacions de taurons, el doble de la que es va registrar durant els esdeveniments catastròfics que, fa 65 milions d’anys, van causar l’extinció de tres quartes parts de les espècies de plantes i animals de la Terra, entre les quals els dinosaures.

Tot i que la conservació de restes fòssils en sediments del fons marí que permetin obtenir més informació sobre aquella època no és especialment bona, els científics tenen diverses teories que podrien mirar de comprovar. És probable que hi hagués un canvi mediambiental sobtat, ja que l’extinció va ser molt ràpida i els taurons són molt susceptibles als canvis del seu entorn.

Tot i això, no se sap quin canvi devia ser ni tampoc, tot i que va ser “ràpid”, quant de temps van trigar a desaparèixer tots aquests animals. Al cap i a la fi, a escala geològica, 100.000 anys són molt poc temps i, si hagués passat en 50 anys, no hi hauria gaire diferència a l’hora d’observar les poques restes que es conserven al fons del mar. En qualsevol cas, pel que sí que pot servir aquest descobriment és per posar en context l’actual declivi de les poblacions de taurons, tot i que sigui força clar que la causa som nosaltres.

A més, aquest context pot ser molt important per entendre quins són els efectes de la caiguda sobtada de les poblacions dels principals depredadors dels mars, veient com van evolucionar les poblacions d’altres peixos i animals marins després d’aquesta gran extinció. Què la va causa, però, continua sent un misteri pendent de resoldre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa