MonPlaneta
Un pescador de Cambodja captura el peix d’aigua dolça més gros del món
  • CA

Un pescador del nord de Cambodja ha capturat el que, segons els científics, és el peix d’aigua dolça més gros del món. L’animal, de quatre metres de llargada i 300 quilos de pes, és la presa més grossa que s’ha capturat mai a un riu o un llac, i pertany a una espècie de rajada gegant de què se sap ben poca cosa.

Els investigadors van ser avisats perquè pesessin, mesuressin i xipessin el peix abans de tornar-lo a l'aigua | Wonders of the Mekong
Els investigadors van ser avisats perquè pesessin, mesuressin i xipessin el peix abans de tornar-lo a l’aigua | Wonders of the Mekong

Retornada al riu amb un xip

El nou propietari d’aquest rècord, un home de 42 anys, va pescar la rajada a una illa remota del riu Mekong el passat 13 de juny i, per increïble que sembli, ho va fer amb ham i fil. De seguida va avisar un equip d’investigadors del projecte de recerca ‘Meravelles del Mekong’, que el va ajudar a mesurar-la, pesar-la i posar-li un xip abans de tornar-la a l’aigua en bon estat.

Els investigadors esperen que sobrevisqui perquè, quan la van alliberar, estava en un bon estat de salut. Les rajades gegants d’aigua dolça no tenen dents i s’alimenten de gambes, mol·luscos i peixos petits al fons del riu, xuclant-los i esclafant-los.

Gràcies al xip, els científics ara podran seguir els seus moviments i aprendre més sobre la seva espècie que, tot i ser la més grossa del planeta, és molt desconeguda. Tot i això, el mateix grup que va xipar i alliberar aquest exemplar també ha ajudat en dues captures més d’aquest tipus. Com que no té gaire valor com a menjar, els científics poden pagar el seu preu de mercat a canvi de permetre’ls ‘quedar-se-les’ i tornar-les a l’aigua.

La rajada gegant d'aigua dolça és el peix més gros que viu exclusivament a rius i/o llacs | Wonders of the Mekong
La rajada gegant d’aigua dolça és el peix més gros que viu exclusivament a rius i/o llacs | Wonders of the Mekong

Una espècie desconeguda que podria estar en perill

El fet que durant els darrers dos mesos s’hagin capturat tres d’aquests animals a la mateixa zona fa pensar que deu ser important per a ells i que, possiblement, s’hi desplacin durant l’època de cria. Corroborar-ho podria ser crucial perquè, justament on van ser capturades les rajades, hi ha plans per construir preses hidroelèctriques i, per tant, l’espècie podria quedar molt afectada.

No obstant això, el govern de Cambodja ha expressat el seu interès en desenvolupar un pla de conservació d’aquesta espècie, una d’entre diversos peixos gegantins que viuen al Mekong i la majoria dels quals estan amenaçats. El peix espàtula xinès, sense anar més lluny, es considera extingit des de 2020.

Més notícies
Les anguiles elèctriques han aconseguit, gràcies a una petita mutació, desenvolupar els òrgans que li donen el seu tret més característic
Esbrinen com alguns peixos van desenvolupar òrgans elèctrics
El descobriment també pot ajudar a trobar les mutacions responsables d'algunes malalties humanes
Coralls
El soroll dels vaixells fa que els peixos es reprodueixin menys
Eliminar-lo podria ajudar moltíssim a l'augment de les poblacions dels esculls de corall, segons un estudi
La colònia de peixos-gel del mar de Weddell | Institut Alfred Wegener
Descoberta a l’Antàrtida la zona de cria de peixos més gran del món
Segons els càlculs, hi ha uns 60 milions d'exemplars de peixos-gel
Un exemplar de carpí vermell | Pixabay
Aconsegueixen ensenyar uns peixos a conduir
Un equip de científics israelians demostra la capacitat d'aprenentatge dels carpins vermells i, a més, refuta el mite sobre la durada de la seva memòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa